Hrvatski radio

Radio Osijek

Peta osoba preminula od posljedica koronavirusa

05.04.2020.

11:27

Autor: Tatjana Mautner

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: - / -

Još jedna osoba preminula je od posljedica COVID-a19. Od 130 testova obavljenih u protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo i osječkom KBC-u tri su bila pozitivna. U Osječko-baranjskoj županiji ukupno su 92 osobe zaražene koronavirusom, izvijestili su članovi županijskog Stožera civilne zaštite.

82-godišnjakinja bila je onkološki bolesnik i nije bila na respiratoru.
U Kliničkom bolničkom centru Osijek na liječenju je 27 pacijenata, pet je na respiratoru. 
Prema riječima Zlatka Pandžića, ravnatelja HZJZ-a Osječko-baranjske županije među novooboljelima dvije su osobe iz Osijeka, jedna je iz Višnjevca. Dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih, a treći oboljeli je novooboljeli te je 15 njegovih kontakata stavljeno u samoizolaciju. Pandžić je dodao kako testova ima dovoljno što pokazuje i broj testiranih osoba, a KBC Osijek i ZZJZ testiraju i uzorke pristigle iz Opće bolnice Slavonski Brodi i Opće bolnice Vinkovci.

Policija je zaprimila 7 dojava o kršenju samoizolacije od kojih se 6 pokazalo točnima. Samoinicijativno su obišli 72 osobe u samoizolaciji i nijedna od njih nije kršila propisanu mjeru. Policija i dalje kontrolira propusnice na 8 stalnih i 50 privremenih lokacija te je legitimirano 2874 osobe od kojih je 12 bilo bez valjane propusnice.
"Uočili smo da se građani okupljaju ispred i u dvorištima trgovina gdje se zadržavaju uz pića koja su u tim trgovinama kupili, osobito u manjim mjestima. Ponovo vas molim da to ne radite jer policija to neće tolerirati. Sankcionirat ćemo sve koji se okupljaju kao i osobe koje su im omogućile da se okupljaju u blizini ili u dvorištu njihovih trgovina", rekao je Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske.

U ime gradonačelnika i gradske uprave sućut obiteljima preminulih izrazio je načelnik Stožera Grada Osijeka Boris Piližota i pozvao još jednom sve sugrađane na odgovorno ponašanje.
"Dolaskom lijepog vremena moramo pojačati kontrole okupljanja i danas smo dogovorili da ćemo na terenu imati dodatnih 15-ak inspektora Civilne zaštite koji će u suradnji s policijom kontrolirati sve prijavljene lokacije", rekao je Piližota i dodao da gradski stožer radi na nizu drugih pitanja koje postavljaju sugrađani te da je s GPP-om u završnoj pripremi uvođenje dodatnih linija i izvan prstena grada Osijeka za prijevoz putnika koji odlaze na posao.
Kada je riječ o otvorenom dijelu tržnice istaknuo je kako osječka tržnica ima 400-tinjak partnera te ne može kao u drugim manjim gradovima osigurati nekoliko takozvanih adventskih kućica po naseljima gdje bi se prodavalo voće i povrće. "Nije moguće, a nije ni pravedno praviti selekciju prodavača jer svi oni žele plasirati svoje proizvode, bilo da je riječ o voću, povrću ili sadnicama cvijeća. Stoga se očekuje odgovor nacionalnog stožera o omogućavanju rada i na otvorenom dijelu tržnice, o kojem je jučer govorio i župan Osječko-baranjske županije", istaknuo je Piližota.
Prvi čovjek županijskog stožera Goran Ivanović obratio se, kako je rekao, svima onima koji misle da je ova bolest rezervirana za starije osobe: "Od posljednjih 6 novozaraženih osoba, sve su mlađe životne dobi, ni jedna od njih nije starija od 55 godina. Ova brojka od tri novozaražena s obzirom na broj testiranih je dobra brojka, no ključ je u odgovornom ponašanju svih bez obzira na dob", rekao je Ivanović. Dodao je i kako lokalni stožeri moraju poštivati mjere koje dolaze s nacionalne razine i vrijede jednako za sve. "Mi ćemo sa svojim inicijativama tražiti od nacionalnog stožera da se odobre one aktivnosti kod kojih je moguće ispoštivati mjere socijalne distance i zaštite kako život ne bi stao", poručio je Ivanović.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.