Hrvatski radio

Radio Osijek

Petak za početak – edukacija nove generacije budućih stručnjaka za optiku

20.01.2023.

17:21

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Edukacija nove generacije budućih stručnjaka za optiku

Edukacija nove generacije budućih stručnjaka za optiku

Foto: Ivan Bosančić / Grad Vinkovci

Edukacijski centar svjetlovodnih tehnologija Vinkovci, jedini u ovom dijelu Europe, u godinu dana postojanja i pet edukacijskih ciklusa, iznjedrio je 56 osposobljenih polaznika za rad na svjetlovodnim kabelima i svjetlovodnoj mreži. Da je takav kadar tržištu neophodan, zaključili su još prije godinu dana u Tehnološkom parku u Vinkovcima, kada su otvorili taj edukacijski centar. 

„Otvaranjem prvog edukacijskog centra za svjetlovodne tehnologije u zemlji željeli smo našim sugrađanima i tvrtkama pružiti priliku da što spremniji dočekaju dugogodišnje razdoblje velikih poslova kada je izgradnja optičke mreže u pitanju jer brzi Internet mora doći u svaku kuću i svaki stan, u svim hrvatskim gradovima i selima. Cilj je ispunjen, u prvih godinu dana rada Centra za ove poslove osposobljeno je 56 polaznika, a od ovog tjedna krenuli smo i s ovogodišnjim ciklusom radionica za koje vlada veliko zanimanje građana iz susjednih gradova i iz drugih hrvatskih regija koji po znanje dolaze u Vinkovce. Vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije jedini je takvoga tipa u državi, a Vinkovci su jedini grad u Europi koji svojim građanima sufinancira ovakve edukacije”, ističe vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.


Direktor vinkovačkog Tehnološkog parka Josip Gilja izvijestio je da do kraja 2030. slijede brojni projekti vezani uz optičku infrastrukturu, među kojima je najveći gradnja 5.300 kilometara pasivne agregacijske mreže u Hrvatskoj, kojom će se širokopojasni pristup granati do svakog grada i sela, a predviđa se da će za taj posao trebati nekoliko tisuća osposobljenih radnika.

"Vinkovci su jedino mjesto gdje se nudi takvo znanje”, istaknuo je Gilja te dodao da se je svrha edukacijskih radionica i treninga simulirati stvarnu optičku mrežu u manjem opsegu, u simuliranim i realnim  uvjetima, radi povećanja standarda kvalitete u svim budućim projektima koji se tiču optičke infrastrukture.

Projekt su prepoznale i vinkovačke gradske vlasti te mu pružile potporu.

„Da, mi smo izvoznik znanja s jedinstvenom i pozitivnom pričom prenošenja deficitarnog, a sve traženijeg znanja iz jedinog i prvog Centra koji isporučuje takav tip edukacije, a koji je, zanimljivo, u EU jedini pokrenut na inicijativu lokalne zajednice sufinanciranjem gradske uprave", rekao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca, Josip Romić. „Znanje je najveće bogatstvo, a ovim znanjem kojega nudimo u Vinkovcima riješit ćemo određene tržišne deficite jer ćemo ljude obučiti specijaliziranim znanjima i vještinama”, dodao je.

Luku Milića je na edukaciju „poslao šef”


Polaznici šestog naraštaja budućih stručnjaka za optiku u petak su krenuli s ciklusom predavanja, a među njima je i 21-godišnji Luka Milić iz splitske tvrtke Ital koji kaže da ga je "poslao šef", a da su mu dojmovi odlični. "Odličan je spoj prakse i teorije za nas polaznike pa razumijemo što radimo, a ne samo da učimo na slijepo”, dodao je.

Tu je i 32-godišnji Vinkovčanin Roland Baliban, povratnik iz Irske, kome je edukacija, nakon 10 godina rada u inozemstvu, presudila da se vrati u Vinkovce. "Jedini sam od polaznika koji nemam nikakvog prijašnjeg doticaja s elektrotehnikom, pa ako sam ja mogao pohvatati sve, vjerujem kako mogu i drugi", rekao je zahvalan što mu se  napokon ukazala prilika povratka i prosperitet koji je, kaže, uvijek priželjkivao u svom gradu.

Edukacija nove generacije budućih stručnjaka za optiku

Edukacija nove generacije budućih stručnjaka za optiku

Foto: Grad Vinkovci / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.