Hrvatski radio

Radio Osijek

Petaračke buše - Kako je krenulo dozivat ćemo zimu

01.02.2020.

10:49

Autor: Željko Kovačević

Petaračke buše (foto Ž. Kovačević)

Petaračke buše (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Petračke Buše, iz Baranjskog Petrovog Sela danas su bile posebni gosti Sajma antikviteta u osječkoj baroknoj Tvrđi. Buše su otjerale zimu i donijele lijep sunčan dan, a kako je krenulo dozivat će zimu.

U vrijemenu poklada, maškara i karnevala posebno je zanimljivo u Baranji. Dok se u Petardi (Baranjskom Petrovom Selu) održavaju "buše", u Ižipu (Topolju) i Daražu (Dražu) su "fašange". Dok u Vardarcu umlaćuju pijetla, a u Bolmanu mladim snašama nose bombonjere i naranče, dotle u Petlovcu male maškare idu od kuće do kuće i pjesmom nukaju domaćice da ih počaste. 
Petaračke buše, ove su prve subote u mjesecu, na Trg Svetog Trojstva donijele posebnu atmosferu."Mi smo udruga od tridesetak članova, nekada i više. To vam se cijelo selo oko toga okupi i oko udruge kad dođe ovo vrijeme. Tu smo na štand donijeli promotivne materijale i maske koje sami izrađujemo.", rekao je Danijel Marković iz udruge Petaračke buše. Mislav Pavošević iz Turističke zajednice grada Osijeka nada se da će se i naše, baranjske buše danas sutra naći na popisu zaštićene nematerijalne baštine, kao što je to slučaj s onima u Mađarskoj koje su na popisu UNESCO-a. Buše su tradicionalne „strašne“ maske slične zvončarima u Primorju i krampusima u Alpama. Njihov je jedini, već stoljetni „zadatak“ potjerati zimske zloduhe i prizvati toliko željeno proljeće. Buše se mogu tijekom Fašnika vidjeti i u Đakovštini. "Kako je krenulo baranjske Petaračke buše morat će dozivati zimu" , našalio se Danijel Marković iz udruge Petaračke buše. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.