Hrvatski radio

Radio Osijek

Petarde nisu igračke

15.12.2016.

08:11

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od danas je dopuštena kupovina pirotehničkih sredstava, no mogu se koristiti samo od 27. prosinca do Nove godine. Policija upozorava da se svake godine zbog nestručnog rukovanja ozlijedi velik broj osoba, većinom djece i maloljetnika.

Prošle je godine u tih nekoliko dana od pirotehnike nastradalo 58 osoba, od kojih 33-oje djece i maloljetnika. Pritom je bilo i materijalne štete - propucano je 25 objekata, kuća, stanova te automobila. Policija, tradicionalnom akcijom "Mir i dobro", upozorava na zakonske okvire korištenja pirotehnike i potencijalne opasnosti.
Petarde može kupiti svatko stariji od 18 godina, no neodgovorno rukovanje takvim sredstvima može završiti tragično. Od 60-ak ozlijeđenih prošle sezone, više od pola je zadobilo teške ozljede. Pritom je uzrok broj jedan nestručno rukovanje i eksperimentiranje. 
"Statistike ukazuju da najveći broj ozljeda događa u dvorištima obiteljskih kuća i domovima, što pokazuje da najveći broj ozljeda nastaje u obiteljskom okruženju, dakle upravo na onim mjestima gdje bi se djeca i mladi trebali osjećati najsigurnije", kazala je Ivana Zelić iz policijske Službe prevencije. Zabluda je, kaže, da 'petarde' izazivaju tek sitne ozljede koje se mogu riješiti kremama i flasterom. "Ozljede koje nastaju uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima zaista mogu biti brutalne i jako teške, mogu uništiti šake i završavati amputacijama, ozljedama vida i lica", ustvrdila je Zelić. Roditeljima je savjetovala da petarde nikako ne poklanjaju djeci, budući da petarde nisu igračke, ali i da budu uzor svojoj djeci te ne koriste pirotehniku. "Ako je već kupuju, djecu trebaju upoznati kako je sigurno koristiti i upoznati s mogućim posljedicama", dodala je Zelić.
Policija apelira na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava ako to može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana.
Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 u maloprodaji se mogu prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina i to samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava.
Prema odredbama navedenog Zakona pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama male petarde i drugi slični proizvodi.
Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi, dok pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.
Iako se pirotehnika legalno može kupiti već od danas, korištenje je dopušteno samo od 27. prosinca do Nove godine. Za bačenu petardu izvan dopuštenog razdoblja kazna je od jedne do 5 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.