Hrvatski radio

Radio Osijek

Petarde su od danas zakonom zabranjene

02.01.2021.

11:37

Autor: Krunoslav Inhof

foto HRT

foto HRT

Foto: - / -

Od danas, 2. siječnja 2021. godine, na snagu je stupio Zakon kojim se potpuno zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i sličnih naprava kategorije F2, kao i posjedovanje petardi i pirotehničkih sredstava kategorije F3.

Službenog naziva "Zakon o eksplozivnim tvarima, nabavi, pripravljanju i prometu oružja" stupio je na snagu u subotu 2. siječnja 2021., a njime su, ovisno o težini prekršaja, predviđene novčane kazne u iznosu od 1.000 pa do čak 15.000 kuna: Kako će se provoditi doznali smo od glasnogovornika Policijske uprave Osječko-baranjske Zorana Kona: "Konkretno, Zakonom su od danas petarde i redenici iz kategorija F2 i F3, zabranjene za korištenje u osobne svrhe. Mi ćemo sankcionirati sve građane koji budu koristili ove vrste eksplozivnih sredstava, a to ćemo utvrđivati tako da će policijski službenici neposrednim zapažanjem na terenu ili pregledom video nadzora detektirati prekršaj, a kažnjene će biti osobe koje kod sebe budu imale zaostala eksplozivna sredstva", rekao je Kon i dodao kako će se intervenirati i na osnovu dojava sugrađana, no u svim će slučajevima kažnjavanja morati postojati dokazi poput pronalaska tih sredstava.

Primjeni ovoga zakona posebno se vesele vlasnici kućnih ljubimaca, ali i brojne institucije, mediji, stručnjaci, veterinari, liječnici, pedijatri, i mnoge udruge poput "Prijatelja životinja" koji su se godinama zalagali za donošenje ovoga Zakona.

Glasnogovornik PU OBŽ Zoran Kon

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.