Hrvatski radio

Radio Osijek

Peter Szenn novi biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve

14.11.2017.

11:37

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Peter Szenn izabran je na Sinodi Reformirane kršćanske kalvinske Crkve koja je održana u Lugu, za novog biskupa te zajednice. Na tom je mjestu zamijenio dosadašnjeg biskupa Lajosa Csati Sabu .

Reformirana kršćanska kalvinska Crkva u Hrvatskoj danas ima oko 4000 vjernika, 23 crkvene općine, 12 svećenika (osam muškarca i četiri žene), 50-ak prezbitera. Po etničkoj strukturi prevladavaju Mađari uz Hrvate, Čehe, i ostale. Crkva je dijelom više međunarodnih organizacija i time je pokazala izvorni reformacijski slijed.

Punopravna je članica, s pravom glasa, sljedećih udruženja: krovne organizacije Svjetske zajednice Reformiranih Crkava, Vijeća Reformiranih Crkava Europe, Generalnog konventa, Zajednice Protestantskih Crkava Europe, Konferencije europskih Crkava. Aktivna je interkomunijski i ekumenski, u inozemstvu i tuzemstvu.

Tijekom Domovinskog rata veliki broj kalvina branio je Hrvatsku, organizirao humanitarnu pomoć te sudjelovao u zbrinjavanju više desetaka tisuća prognanika u Mađarskoj. Društveno su angažirani te su od uspostave moderne Hrvatske dali više saborskih i više desetaka lokalnih dužnosnika. Crkva stoji na stajalištu biblijsko-konfesionalnog nauka te promiče brak kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene te je dala podršku ustavnomu definiranju braka kao zajednice muškarca i žena.

/ sa službenih stranica reformator.hr/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.