Hrvatski radio

Radio Osijek

Petero novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

13.07.2020.

11:15

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Riječ je o kontaktima ranije potvrđenih pozitivnih osoba, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite. Virovitičko-podravska županija nabavlja uređaj za otkrivanje koronavirusa.

U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 125, dok je broj aktivnih slučajeva 75. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na tom području nalazi 495 osoba.
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze koronavirusom.
Iz Požeško-slavonske županije vijest da je na području Pakraca evidentiran prvi slučaj zaraze. Sinoć je epidemiolog Ante Vitalia
 potvrdio kako se od subote i na području grada Pakraca nalazi osoba oboljela od koronavirusa, a kako se doznaje riječ je o osobi mlađe životne dobi koja se nalazi na kućnom liječenju. Zasad je poznato da su kontakti osobe detektirani te da se radi njihova daljnja obrada. 
Virovitičko-podravska županija nabavit će uređaj za otkrivanje koronavirusa, izvijestio je danas na sjednici Županijske skupštine ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, epidemiolog Miroslav Venus.
Riječ je automatiziranom PCR uređaju koji će moći detektirati koronavirus praktično odmah nakon uzimanja uzoraka. Danas nam je potrebno ponekad i 24 sata od uzimanja uzoraka, transporta u Zagreb do objave rezultata. S ovim novim uređajem trebat će nam dva do četiri sata od uzimanja uzorka do dobivenog rezultata, rekao je dr. Venus.
Objasnio je kako se sada uzorci uzimaju samo ujutro od osam do devet sati, a uz novi uređaj uzimat će se u bilo koje doba dana. "Time znatno podižemo razinu sigurnosti i zdravstvene brige i skrbi za naše stanovnike. Gledajući i potencijalni dolazak 'drugog vala', ovo je odličan potez, jer ćemo imati bolju epidemiološku sliku", rekao je epidemiolog Venus. Dodao je kako je uređaj namijenjen za različit spektar analiza, a ne samo za covid-19.
Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je opravdanost investicije radi zdravlja i sigurnosti stanovnika.
"Kada nekome treba hitna operacija, neće morati čekati na rezultat testiranja ima li covid-19 i do drugi dan, već će rezultat imati brzo i time spašavamo živote ljudi. Osim toga, zašto trošiti i dragocjeno vrijeme i resurse ako to sve možemo imati tu kod nas u našoj županiji", zaključio je Andrović.
Virovitičko-podravska županija među onima je koje imaju mali broj oboljelih. Od pojave koronavirusa do danas zaraženo je 17 osoba, a jedan je muškarac umro.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.