Hrvatski radio

Radio Osijek

Peticija za obnovu igrališta "Petrović" na Sjenjaku

18.12.2020.

13:48

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Već dva mjeseca stanovnici Sjenjaka skupljaju potpise za obnovu košarkaškog igrališta kojeg popularno zovu „Petrović”. Peticiju će u ponedjeljak poslati gradskoj upravi, a u sklopu investicije vrijedne 450 tisuća kuna trebala bi biti zanovljena podloga, koševi te prenamijenjena manja igrališta.

Više je o akciji na konferenciji za novinstvo rekao  danas predsjednik vijeća Gradske četvrti Novi grad Luka Došen, a svoja su razmišljanja iznijeli i stanovnici Sjenjaka - korisnici igrališta.

Došen je istaknuo da igralište nije obnavljano od kada je sagrađeno, da ga koriste ne ssamo stanari okolnih zgrada svih generacija i stanovnici Sjenjaka, već i posjetitelji iz drugih dijelova Osijeka. "Mogao bih nabrojati najmanje dvadeset sada profesionalnih košarkapa koji su počeli igrati baš ovdje", dodaje Došen te kaže da bi prikupili puno više potpisa da su uključili cijelu četvrt, a ne samo one koji koriste igralište ili stanuju uz njega.

"Nužna je cjelokupna nova podloga na dva košarkaška igrališta. Beton je popucao, a hibridne platane razbile su beton koji je mjestimice podignut i do 50 centimetara. Teren je neravan, a time i opasan, a oprema je katastrofalna, jer su ondje postavljeni koševi koji gabaritima ne zadovoljavaju standarde košarke. Osobno, nigdje nisam vidio kvadratnu ploču osim na Sjenjaku, a i obični se obruči trebaju zamijeniti zglobnima", naglašava Luka Došen, predsjednik ističući kako koševi čak nisu na istoj visini. Iako su, kaže, nosači ispravni, Došen smatra kako nije naodmet da struka procijeni situaciju kako ne bi došlo do padanja koša, a time i neželjenih posljedica.

Nadalje, mišljenja je da bi se samo jedno igralište trebalo ostaviti za košarku, jedno za odbojku kako je i sad, no svakako je potrebno prvotno izravnati postojeću podlogu. Treće bi igralište, smatra, moglo poslužiti za nogotenis, što ne zahtijeva puno novca. No upozorava na obližnje sprave za street workout te kaže kako bi se dužinom sprava trebala postaviti meka podloga poput one na Srednjiki kako bi građani koji se služe spravama bili sigurniji.

Sjenjak press igralište

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.