Hrvatski radio

Radio Osijek

Peticija za zabranu uporabe pirotehničkih sredstava

10.01.2019.

12:52

Autor: Radio Osijek

fotografije Vedran Drabek

fotografije Vedran Drabek

Foto: - / -

Udruga Pobjede organizirala je potpisivanje peticije kako bi se u potpunosti zabranila uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine. Peticija se može potpisati na Trgu Ante Starčevića do 12. siječnja od 10 do 12 te 15 do 17 sati.

Projekt je pokrenula udruga Prijatelji Životnja koja okuplja sve udruge za zaštitu životinja na području Hrvatske. Svaka udruga organizira potpisivanje peticije na području na kojem djeluje, a sve prikupljene potpise Prijatelji Životinja predat će nadležnim institucijama.

"Ovom peticijom apelira se na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima potpuno zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, uključujući razdoblje od 27. prosinca do 1. Siječnja (osim u slučaju organizirane i najavljene uporabe- dan grada i sl).

Ako MUP ne donese takvu zabranu, tada je nužno da istim zakonom čim prije dopusti gradovima i općinama mogućnost da proglase takvu zabranu na svojemu području. Na taj način načelnici općina i gradonačelnici mogli bi već krajem ove godine zaštititi životinje, djecu i odrasle od posljedica uporabe petardi.

Molimo Vas da podržite ovaj projekt na način da objavite naš dopis i pozovete ljude na potpisivanje peticije. Tužna je također slika grada nakon novogodišnjeg vatrometa s mrtvim pticama posvuda (naša je volonterka napravila par fotografija koje šaljemo u prilogu). Nažalost, trend korištenja vatrometa za svadbe, proslave i kojekakvih otvorenja kod nas raste, a to se ne bi smjelo dopustiti. Na Galapagosu, recimo, su od ove godine vatromet i petarde zabranjene jer uznemiruju životinje, a kome je ljepota vatrometa nezamjenjiva, postoje alternative zvane "tihi vatromet" (u Italiji ga već koriste).

Peticija se može potpisati i online na linku: prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=3419

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.