Hrvatski radio

Radio Osijek

Petnaest osoba s invaliditetom završilo tečaj medicinske masaže

27.08.2021.

14:04

Autor: Radio Osijek

ilustracija

ilustracija

Foto: - / -

Osječki Športski klub osoba s invaliditetom „Dlan”, uz pomoć županije pokrenuo je projekt „Zlatne ruke kuću grade”, namijenjen pripremi osoba s invaliditetom za tržište rada. Organizirali su tečajeve medicinske masaže, a neki su polaznici već pronašli posao.

Još donedavna Kristina Ćosić bila je bez posla, a onda je čula za tečaj medicinske masaže. Danas u klubu „Dlan” vodi Odjel za djecu u razvoju i mlade sportaše i zarađuje svojim rukama. „Kao osobi s invaliditetom bilo mi je jako teško naći posao zato što poslodavci imaju predrasude prema nama. Ovdje sam dobila priliku, što mi je iznimno bitno kako bih napredovala i kako bismo dokazali da nismo drukčiji od drugih”, rekla nam je Kristina.

U sklopu projekta „Zlatne ruke kuću grade” 15 je osoba s invaliditetom završilo tečajeve medicinske masaže koji se upisuju u radnu knjižicu, što im je polazna točka za polaganje ispita u obrtničkoj komori i otvaranje obrta. „Oni su prošli tečaj, a sada bismo željeli da odrade praktičnu nastavu za javnost kako bi građani prepoznali njihove kvalitete, koliko mogu i znaju te se uvjerili da su sposobni za tržište rada”, rekao je na predstavljanju projekta direktor kluba „Dlan” Željko Bosilj. Klub već za 15-ak dana najavljuje širenje edukacija i na druga zanimanja, a ponosni su na to što su kroz svoje ranije projekte uspjeli zaposliti 20 osoba s invaliditetom.

Županija je projekt poduprla s 20 tisuća kuna, čime su nabavljeni stol i oprema za masažu, oprema za refleksoterapiju te stručna literatura, a županijska pročelnica za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović obećava i daljnju potporu. „Želimo stvoriti pretpostavke za to da osobe s invaliditetom riješe svoju životnu egzistenciju i lakše se zaposle. Nadamo se da ćemo imati mogućnost i dalje pratiti osobe koje su završile tečaj za masera kod otvaranja obrta, samozapošljavanja i pružiti im druge potpore koje Osječko-baranjska županija daje osobama koje samostalno kreću u poduzetničku aktivnost”, rekla je pročelnica.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.