Hrvatski radio

Radio Osijek

Petnaesta obljetnica Udruge Ne-ovisnost

23.10.2018.

10:16

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Osječka Udruga za borbu protiv ovisnosti "Ne-ovisnost" obilježava petnaest godina rada. Od osnutka do danas, najprije kroz savjetovalište, a zatim socijalnu zadrugu, stambenu zajednicu u Osijeku i terapijsku zajednicu u Vrbici, Udruga se bori protiv ovisnosti o drogama, alkoholu, kocki i klađenju.

Odmah nakon osnutka Udruge Ne-ovisnost 2003. godine počelo je djelovati savjetovalište, a 2007. i terapijska zajednica u Vrbici kod Đakova. Dvije godine poslije otvorena je i stambena zajednica, organizirani smještaj za rehabilitirane ovisnike. Uskoro je osnovana i Socijalna zadruga NEOS za usluge i proizvodnju, u kojoj se rehabilitirani bivši ovisnici imaju prilike okušati u socijalnom poduzetništvu. Od 2011. djeluje i tzv. Drop In centar, namijenjen onima koji su još ovisnici. Njima se nudi servis zamjene igala i šprica, savjetovanje, educiranje o prevenciji predoziranja. Godine 2014. otvoren je i prostor za konstruktivno provođenje slobodnog vremena, a kasnije i tzv. Job Club, čija je svrha podizanje kompetencije korisnika na tržištu rada, što je projekt financiran novcem iz europskih fondova.

Predsjednik Udruge Ne-ovisnost Tomislav Mišetić istaknuo je na svečanosti u Vikarijatu u Osijeku kako je kroz terapijsku zajednicu, koja u isto vrijeme može primiti 34 ovisnika, od 2007. do danas prošlo 700 korisnika. "Među njima ih je 110 prošlo cjelokupni program rehabilitacije i resocijalizacije i na to smo iznimno ponosni. U budućnosti želimo kontinuirano nastaviti sve naše aktivnosti. U Vrbici planiramo povećati kapacitete terapijske zajednice izgradnjom šest dodatnih soba. Upravo smo završili jedan gospodarski objekt, a našim korisnicima želimo omogućiti da se, u sklopu radne terapije, bave konstruktivnim poslovima, prekvalificiraju i doškolavaju. Zbog toga, uz financiranje iz europskih fondova, planiramo izgradnju objekta za uzgoj i preradu svinja. Projekt je pripremljen i čekamo natječaj kako bismo se mogli posvetiti tomu", rekao je Mišetić. Dodao je kako godinama postoje i liste čekanja za ulazak u terapijsku zajednicu, a na njoj je trenutačno 10-ak ovisnika.

Iza udruge je, dakle, petnaest godina ustrajnoga rada i puno lijepih priča o tome kako postoji izlaz iz pakla droge i drugih ovisnosti. Takva je i priča Imoćanina Milana Jukića koji se, zahvaljujući boravku u terapijskoj zajednici, ne samo oslobodio ovisnosti, nego je u Slavoniji pronašao dom, posao i zasnovao obitelj. "Udruga Ne-ovisnost pomogla mi je da upoznam sebe, otklonim sve svoje slabosti i ojačam kao osoba. Pružili su mi posao i sve uvjete koji mi trebaju za normalan život kakav danas vodim. Imam ženu, prekrasnu djecu i mogu reći da sam potpuno sretan čovjek. Ovisnik sam bio 17 godina. Već u 15-oj sam počeo pušiti travu, a vrlo sam brzo prešao na teže i jače droge – heroin i kokain. Kad sam došao pred zid i kad sam vidio da ne mogu ništa, čuo sam za zajednicu. Na odvikavanju sam bio 13 mjeseci i pokazalo se kao pun pogodak", rekao je Jukić.

 

Tomislav Mišetić

Tomislav Mišetić

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.