Hrvatski radio

Radio Osijek

Petrijevačka obilaznica - 6 tisuća vozila godišnje manje kroz mjesto

05.02.2019.

13:46

Autor: Željko Kovačević

Načelnik općine Petrijevci  Ivo Zelić i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić(foto Ž.Kovačević)

Načelnik općine Petrijevci Ivo Zelić i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić(foto Ž.Kovačević)

Foto: - / -

U Petrijevcima je u utorak predstavljen konačan izvedbeni projekt petrijevačke obilaznice, u dužini od 3,88 kilometara te predana dokumentacija izvođačima Osijek – Koteksu d.d i Graviji d.o.o. čime će se prometno rasteretiti jedna od najvećih općina u Osječko - baranjskoj županiji.

Između 5 i pol i 6 tisuća vozila, koliko godišnje prolazi kroz Petrijevce, više neće prolaziti kroz mjesto s osam oštrih zavoja. Petrijevačka obilaznica, nakon današnje svečane primopredaje dokumenata između naručitelja i izvođača, može početi s izgradnjom. Načelnik općine Petrijevci Ivo Zelić je rekao kako se o projektu govori već desetak godina te kako je zadovoljan što će stanovnici Petrijevaca konačno odahnuti.
"To je cesta koja će, bez pretjerivanja, spašavati živote. Petrijevčani znaju koliko je opasno, zbog tranzitnog prometa, poglavito kamiona, ići u nabavku, ljekarnu ili preko puta kod susjeda. O količini zagađenja da ne govorimo. Hvala Vladi, ministarstvu i posebno gospodinu Škoriću koji je dugo lobirao za ovaj projekt", rekao je Zelić.

Dio državne ceste D34 tako više neće prolaziti kroz naselje, već će u dužini od 3.880 metara zaobilaziti Petrijevce. Državni tajnik za infrastrukturu Ministarstva mora prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić vjeruje kako će i taj projekt zaustaviti iseljavanje.
"Nije to jedni projekt. Koridor VC, Slavonika, treba krenuti u daljnju izgradnju prema Belom Manastiru. Izdvojena su i sredstva za obnovu tramvajske infrastrukture u Osijeku, a nedavno ste imali prigodu vidjeti primopredaju novih gradskih autobusa u Osijeku. Izdvojena su i sredstva za za pretovarnu luku Tranzit, a sve su to napori vlade kako bi se smanjili negativni trendovi iseljavanja", rekao je Mihotić.

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta ističe kako je obnova državne ceste D 34 prioritet te tvrtke, no da će se obnova odvijati u fazama. Skoro počinje obnova dionice ceste D2 do Osijeka do Bizovca, a u planu je obnova i državne ceste D 213 Osijek – Erdut – državna granica. 
Petrijevačka obilaznica je investicija vrijedna 70,526.880 kuna, a 56,942.380 kuna bespovratna su sredstva iz Europske unije. Rok završetka radova je 14 mjeseci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.