Hrvatski radio

Radio Osijek

Piližota: "Ukidanjem dvaju poreza dodatno rasterećujemo poduzetnike”

20.10.2020.

12:18

Autor: Radio Osijek

Piližota: "Ukidanjem dvaju poreza dodatno rasterećujemo poduzetnike”

Piližota: "Ukidanjem dvaju poreza dodatno rasterećujemo poduzetnike”

Foto: - / -

Nakon vijesti da Grad Osijek od iduće godine oslobađa gospodarstvo za dva od tri poreza u svojoj nadležnosti - poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota izjavio je za Radio Osijek kako grad poduzima sve što može kako bi rasteretio poduzetnike.

Istaknuo je kako je Grad Osijek među prvima reagirao s mjerama za smanjivanje posljedica korona-krize na gospodarstvo te do sada već pomogao osječko gospodarstvo s više od 20 milijuna kuna kroz mjere za očuvanje radnih mjesta (10 milijuna kuna), obustavu naplate javnih površina, obustavu plaćanja najamnine za korisnike prostora u vlasništvu grada koji nisu mogli obavljati djelatnost i druge indirektne mjere. Već tada razmišljalo se i o ukidanju poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina, ali to u ovoj godini nije moguće provesti. „Zakonom je definirano da izmjene na snagu mogu stupiti tek s početkom iduće kalendarske godine, tako da od 1. siječnja ukidamo dva do tri poreza u nadležnosti grada. Mislimo da je to mjera koja će izravno rasteretiti poduzetnike za 3 do 4 milijuna na godišnjoj razini i ponajprije će imati učinka na ugostitelje koji su najviše pogođeni odlukama Nacionalnog stožera”, rekao je Piližota.

Istaknuo je kako i dalje nastavljaju, u suradnji i razgovoru s gospodarstvenicima, pratiti stanje i poduzimati sve što je moguće da se olakša njihov položaj u vrijeme korona-krize. Ponovio je kako se priprema i treći ovogodišnji rebalans gradskoga proračuna. „Najavili smo početkom krize da ćemo, umjesto dva standardna, imati tri rebalansa. Vrlo vjerojatno krajem studenoga na sjednici Gradskoga vijeća na čijem će dnevnom redu biti proračun za iduću godinu, bit će i treći ovogodišnji rebalans koji je ustvari tehničke prirode kako bismo podvukli crtu ispod svega što smo u proračunu morali mijenjati te izjednačili jednadžbu na objema stranama”, zaključio je Piližota.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.