Hrvatski radio

Radio Osijek

Pilot projekt u VSŽ: preventivni pregledi za branitelje

12.10.2016.

11:35

Autor: Radio Osije/HINA/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovarsko-srijemskoj županiji započet će provedba pilot projekta preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja, kako bi se što ranije otkrila kronična oboljenja i utjecalo na manju smrtnost hrvatskih branitelja, kojih je samo u 2015. umrlo oko 3 tisuće, odlučeno je na sjednici Vlade.

Prihvaćen je program za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a resorni ministar Tomo Medved obrazlažući ovaj projekt iznio je podatak da je samo lani umrlo oko 3 tisuće branitelja, odnosno njih osam dnevno.

Od 1998. do 2011. od 501,7 tisuća hrvatskih branitelja njih 207, 6 je bilo hospitalizirano, i to u prosječnoj dobi od 43,8 godina. U istom je razdoblju preminulo ukupno više od 242 tisuće branitelja, u prosječnoj dobi od oko 50 godina.
Stoga je u suradnji s Ministarstvom zdravlja dogovoreno da će provedba preventivnih sistematskih pregleda započeti u listopadu na području Vukovarsko-srijemske županije te da će se tijekom 2017. godine nastaviti s preventivnim sistematskim pregledima u svim županijama, a u cilju što ranijeg otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti u braniteljskoj populaciji, kazao je Medved.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.