Hrvatski radio

Radio Osijek

14:15 / 30.04.2018.

Autor: Radio Osijek/TM

Pioniri prve pješačke staze kroz cijelu Hrvatsku

Nikola Horvat (prvi s lijeva) s početnom pločom pješačke staze koja je postavljena u Iloku (Foto: FB Croatian Long Distance Trail)

Nikola Horvat (prvi s lijeva) s početnom pločom pješačke staze koja je postavljena u Iloku (Foto: FB Croatian Long Distance Trail)

Foto: - / -

Iz Iloka je jutros krenula skupina avanturista koja će u sljedećih stotinjak dana pješačiti do Dubrovnika, kako bi označili prvu pješačku stazu koja prolazi kroz cijelu Hrvatsku, te "Croatian Long Distance Trail" učiniti svjetski poznatom avanturističkom destinacijom.

Organizator je Nikola Horvat, koji je ujedno i prvi Hrvat koji je prehodao pacifičku rutu duž cijele zapadne obale SAD-a, dugu 4300 kilometara. Nakon što je prepješačio Pacific Crest Trail Nikola Horvat je uvidio sve razmjere i pozitivnost takve jedne hodačke staze za mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca, te u suradnji s ljudima iz Udruge koju je osnovao krenuo trasirati i pripremati jedan takav put u Hrvatskoj. "Još prije polaska na Pacific Crest Trail sam došao na ideju: pa gledaj postoji u svijetu takvih ruta, zašto nema i u Hrvatskoj? I odmah po povratku svoja sam znanja i iskustsva odlučio pogoniti u ovaj Croatian Long Distance Trail," izjavio je Horvat za HRT. Staza je duga gotovo 2300 kilometara, najvećim dijelom prolazi po planinarskim putovima, makadamu, zemljanim putevima i prtinama, a asfalt se izbjegava, objašnjava Horvat. "Ovakvo putovanje na nogama zaista donosi oslobođenje, drugačiju perspektivu iz koje čovjek može definitivno učiti o sebi, rasti i širiti horizonte", kaže za sada jedini hrvatski thru hiker (onaj koji je u cijelosti prehodao dugu pješačku stazu).
Na tom putu pridružili su mu se umirovljeni specijalac Branko Maretić Dečina, koji je prošle godine trasirao pješačku stazu od Iloka do Žumberka prešavši 900 kilometara, te Horvatov prijatelj s Pacific Crest Traila Matthew Bisenius. "U čovjeku se probudi velika želja nakon takvog putovanja i želiš nastaviti dalje. Osim toga volim prirodu", rekao je Amerikanac koji se vrlo rado odazvao Horvatovom pozivu da budu prvi koji će trasirati Croatian Long Distance Trail. Po završetku avanture cijela će staza biti označena GPS-om kako bi svi koji su željni rekreacije i avanture mogli pratiti njihove korake putem mobilne aplikacije.
"Shvatili smo da je to jedan jako dobar projekt za sve ljude koji su pod stresom, kojima treba malo psihičkog odmora. Zahtjevno je, treba biti u fizičkoj kondiciji, ali - sve je u glavi. Mi kažemo svi mogu sve prehodati samo ako to žele", kaže Igor Nađ, koordinator puta za istočnu Slavoniju. Priznaje da u Slavoniji nema planinarskih puteva - uglavnom oni vode kroz njive, ali dodaje kako su i one prekrasne, kao i slavonske šume. "Svi hodači koji se odluče na ovaj pješački put kroz Hrvatsku mogu doslovce vidjeti sve ljepote Lijepe naše", kaže Nađ i objašnjava kako sve dosadašnje staze povezuju samo dijelove Hrvatske, a sada su osmislili rutu kroz cijelu zemlju.
Valja istaknuti da se za stotinjak dana koliko će im trebati za svladavanje cijele staze kroz Hrvatsku noćenje je u šatorima. "Ne spavamo u hotelima, a u gradove se spuštamo samo kada si trebamo kupiti hranu", objašnjava Nađ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.