Hrvatski radio

Radio Osijek

Pirotehničari prekinuli štrajk: potpisan kolektivni ugovor

20.07.2016.

14:56

Autor: Radio Osije/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja te tvrtke Mungos d.o.o. potpisali su u Okučanima kolektivni ugovor u nazočnosti premijera Thomira Oreškovića i ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, čime je i službeno prekinut štrajk tridesetak pirotehničara.

Ugovor su u zgradi Općine Okučani, gdje su ih ugostili župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i načelnik općine Okučani Aco Vidaković, potpisali Mario Iveković u ime Novog sindikata, Dalibor Stanar u ime Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja i direktor Mungosa Damir Magdić. Pirotehničari su se izborili za povećanje plaće s 13 na 15 tisuća kuna bruto te 0,5 posto dodatka na plaću za svaku godinu staža.
"Mungosi" su štrajkali od 5. do 8. srpnja, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, neuspješno završenog postupka mirenja i neprihvaćanja njihova zahtjeva za povećanje plaće na 15 tisuća kuna bruto i dodatak od pola posto za godinu dana staža. Sindikalist Iveković nakon potpisivanja je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan i granski kolektivni ugovor za sve pirotehnicare koji rade u privatnim tvrtkama, njih oko 600. Svi su oni zaslužili ove uvjete koje smo dogovorili za 'Mungose', naglašava Iveković te izražava nadu da će premijer Orešković i ministar Orepić održati obećanje i pomoći u pregovorima za granski KU.
 Do sada smo imali loše iskustvo s Hrvatskom udrugom poslodavaca, ali upravo zato što su oni uvijek govorili da im netko - vlade, ministarstva, ne znam tko, treba dati nekakva jamstva, dodao je.
Ističe kako bi bilo dobro da granski KU stupi na snagu s početkom iduće godine jer se na kraju ove raspisuju natječaji za iduću godinu, a novaca, kaže, za razminiranje definitivno ima, i za ovu i za iduću godinu.
Premijer Orešković izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora i odao priznanje pirotehničarima, dečkima koji svaki dan stavljaju svoj život u opasnost da bi razminirali Hrvatsku.
Najavio je da će Vlada dati potporu i drugim tvrtkama koje se bave razminiranjem u procesu izrade granskog KU.
Ministar Orepić ističe da će se tim granskim KU-om štititi one koji rade konkretan posao, a ne one koji na kojekakve načine žele izvući novce.
U ovom trenutku, navodi ministar, kod pirotehničara imate odnos da jedan radi, a dvojica crpe te ljude koji rade. Mi ćemo te odnose promijeniti, poručuje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.