Hrvatski radio

Radio Osijek

„Piško“ je također navijač Vatrenih

09.06.2016.

15:55

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarska je uprava na poseban način poslala poruku da je cijeli grad uz hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Europskom prvenstvu koje sutra počinje u Francuskoj. Skulptura dječaka, poznatija kao vukovarski „Piško“ na sebi ima hrvatski dres.

Autor skulpture-fontane koja se nalazi u parku na križanju Županijske ulice i Ulice Antuna Bauera – Paje, nasuprot dvorcu grofova Eltz poznati je hrvatski kipar Antun Augustinčić. Legenda kaže da je jedan bogati trgovac izgubio svog malog sina pa je zamolio druge ljude da mu pomognu pronaći ga. Potraga je ubrzo urodila plodom, pronašli su ga kako u obližnjem vrtu urinira. U znak zahvalnosti svima koji su mu pomogli pronaći sina trgovac je izgradio fontanu... Vukovarska je to priča koja seže u šezdesete godine prošlog proljeća i vezuje se uz park, fontanu i skulpturu nasuprot dvorcu grofova Eltz, na današnjem križanju Županijske i Ulice dr. Antuna Bauera – Paje. Legenda, dakako, nema službene potvrde. Park je točno 50 godina poslije ponovno uređen.
Dres su za „Piška“ prilagodile Zrinka Kukuljica Merčep i Marina Vidović, vlasnice obrta za dizajn „Kućica hrvatska“, a „kockaste“ startasice izradila je tvrtka Borovo. „Dječak je odjeven u navijački dres na inicijativu Upravnog odjela za kulturu i turizam. Iako je već od vraćanja skulpture na lokaciju gdje je bio prije Domovinskog rata izazivao pozitivne reakcije, ova ideja ga je proslavila još više", rekao je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček. „Augustinčićev dječak ovako odjeven u Vukovaru će biti do kraja Eura i nadamo se da će našoj reprezentaciji donijeti sreću u ostvarivanju vrhunskog plasmana na ovom prvenstvu", istaknula je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić.
„Piško“ u hrvatskom dresu odmah je postao atrakcija i izaziva pozitivne reakcije građana. Njegove se fotografije munjevitom brzinom šire društvenim mrežama, a na svojoj Facebook stranici objavio ga je i sam Mario Mandžukić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.