Hrvatski radio

Radio Osijek

Pješački most se zatvara, nastavlja se obnova

15.10.2021.

13:51

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Krunoslav Inhof

Foto: HRT/Krunoslav Inhof

Foto: - / -

U ponedjeljak, 18. listopada 2021. nastavlja se obnova osječkog pješačkog mosta, kada će most biti zatvoren za prometovanje pješaka i biciklista. Riječ je o drugoj fazi radova u kojoj će se obnavljati betonska konstrukcija mosta, odnosno njegova hodna površina.

Očekivani rok završetka radova je početak srpnja 2022. godine. Radove će izvesti tvrtka Sitolor d.o.o. iz Slavonskog Broda, specijalizirana za izgradnju, sanacije i rekonstrukcije inženjerskih konstrukcija i izvođenje specijalističkih radova u građevinarstvu, a vrijednost ugovorenih radova u ovoj fazi iznosi  gotovo 8,5 milijuna kuna s PDV-om.
Hodna se površina sastoji od 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom, koji je prethodno potrebno potpuno ukloniti i očistiti. Predviđena je sanacija 45 ploča, dok ih je pet potrebno u cijelosti zamijeniti. Predviđena je i zamjena oštećene armature, nakon čega i zaštitno premazivanje, a zatim i obnova ograda.
Prošle je godine između kolovoza i prosinca obnovljena čelična konstrukcija mosta: izvedena je potpuna zamjena 102 gornja priključna elementa, antikorozivna zaštita čelične užadi, čišćenje i uređenje te antikorozivna zaštita pilona, kao i sanacija upornjaka. Taj je posao odradila samoborska tvrtka MAR d.o.o., a vrijednost radova iznosila je nešto više od tri milijuna kuna.
Prema projektantskom troškovniku, ukupan iznos za potpunu sanaciju pješačkog mosta je 16,3 milijuna kuna s PDV-om, a nakon obnove - sigurnost prometovanja mostom bit će na najvišoj razini, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika.
Pješački most u Osijeku utisnuo se u vizuru grada, izgrađen je 1981. prema projektu beogradske Mostogradnje. Rijeka Drava je premoštena jednim rasponom dužine 209,5 metra, sklopom koji je u statičkom pogledu prednapeta lančanica. Preko čeličnih pilona visine 35 metara razapeta je parabolična nosiva užad, usidrena u blokove iza mosta. Jedan od direktora Mostogradnje, a koji je te godine bio uključen i gradnju Krčkog mosta, izjavio je kako se ta dva događaja, dva otvorenja, nikada ne zaboravljaju. Tvrdi da je tada izgradio možda svoja dva najljepša mosta ikada. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.