Hrvatski radio

Radio Osijek

Pješačkim mostom ponovno se može preko Drave

29.07.2022.

22:20

Autor: HRT Radio Osijek

Pješački most Osijek

Pješački most Osijek

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Ono što su Osječani čekali još od listopada prošle godine konačno se i dogodilo – ponovno je za promet pješaka i biciklista pušten osječki pješački most. Iako je prvotno bilo najavljeno kako će druga faza radova na njegovoj rekonstrukciji biti završena početkom kupališne sezone na da to pješke mogu na lijevu obalu Osječani su morali ipak pričekati mjesec dana više.

Kako je poručio gradonačelnik Ivan Radić, prije nego što je prerezao vrpcu te tako i službeno most nakon 10 mjeseci ponovno otvorio za promet, radi se o jednom od najljepših simbola Osijeka bez kojeg su slike iz grada na Dravi nezamislive, a koji je i dugi niz godina vapio za obnovom Osijek je grad koji uistinu živi na rijeci Dravi i drago mi je pješački most sada konačno i otvaramo. Sagrađen je 1980. godine i ovo je njegova prva generalna rekonstrukcija. Ovo je i jedinstven most, ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i svijetu i stoga je i njegova obnova bila izuzetno zahtjevna, poručio je Radić koji se osim izvođačima radova zahvalio i sugrađanima na strpljenju i razumijevanju za vrijeme tijekom kojeg je most bio zatvoren.

Gradonačelnik Ivan Radić i predstavnik izvođača radova

Gradonačelnik Ivan Radić i predstavnik izvođača radova

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Druga faza obnove pješačkog mosta vrijedna je 8,5 milijuna kuna, a najesen će uslijediti i posljednja treća. Međutim, radi se o manjim radovima koji neće zahtijevati zatvaranje već će se mostom moći prometovati najavio je to predstavnik izvođača radova Marko Brajković ,a koji je poručio i kako je most ovom obnovom sada čak i u boljem stanju nego prije više od 40 godina kada je izgrađen Druga faza radova obuhvatila je obnovu cjelokupne armiranobetonske konstrukcije, stupišta, upornjaka i orto ploča te slobodno mogu reći da je most sada u boljem statičkom i dinamičkom izdanju nego kada je bio nov. To je iz razloga što su se za ovu obnovu rabili materijali posljednje generacije, pa tako Osječani mogu biti više nego zadovoljni njegovom sadašnjom kvalitetom. 


Kako se otvorenje mosta događalo usporedno s početkom srpanjske Osječke ljetne noći velik broj okupljenih na Promenadi je odmah i iskoristio priliku za fotografiranje na novoobnovljenom mostu, a na kojem je izvješena i velika zastava grada Osijeka. 

Pješački most Osijek

Pješački most Osijek

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.