Hrvatski radio

Radio Osijek

Plan razvoja OBŽ do 2027. - 39 strateških projekata vrijednih 16 milijardi kuna

10.03.2022.

15:51

Autor: Vlatko Franjin

Skupština Osječko-baranjske županije

Skupština Osječko-baranjske županije

Foto: OBŽ / -

Plan razvoja Osječko-baranjske županije do 2027. godine, izbjeglička kriza, te nedostatak kapaciteta u domovima za starije i nemoćne bile su neke od tema na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Tema domova za starije i nemoćne, odnosno nedostatka kapaciteta u domovima pod županijskom kapom bila je tema koja je dominirala na aktualnom satu, te je vijećnike zanimalo što se čini po ovome pitanju. Kako je izvijestio župan Ivan Anušić Županija trenutno nema mogućnost izgradnje dodatnih domova, ali rješenje bi se moglo ukazati s nacionalne razine „Gradit će se ukupno deset domova za starije i nemoćne na području čitave Hrvatske, a mi u ovome trenutku lobiramo da se jedan od njih gradi i na području Osječko-baranjske županije. Hoćemo li u tome i uspjeti, još uvijek ne znamo”, poručio je Anušić.

Riječi je bilo i o izbjegličkoj krizi. Kako se moglo čuti, trenutno se na području OBŽ nalaze 154 osobe iz ratom pogođenih područja Ukrajine i većinom su smještene kod obitelji i prijatelja. Međutim, kako se očekuje da će ova brojka još rasti, započelo se i s pripremom stanova u županijskom vlasništvu koji će se staviti na raspolaganje tim obiteljima, a riječ je o između 40 i 50 stambenih jedinica.

Župan je vijećnicima podnio i izvješće o svom radu u drugoj polovici 2021. godine, a središnja točka dnevnog reda bilo je izglasavanje Plana razvoja OBŽ do 2027. godine. Kako je pojasnio Anušić, radi se o planu koji obuhvaća 39 strateških projekata vrijednih ukupno 16 milijardi kuna. „Veliki dio toga je već u realizaciji, dio će se uskoro započeti realizirati, a dio je u pripremi. Radi se o velikim projektima poput novog KBC-a, novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, Prve gimnazije....”, nizao je Anušić.


Na sjednici se danas glasalo i o Prijedlogu programa poticanja poduzetništva u ovoj godini. „U Programu razvoja poduzetništva definirano je 11 programskih aktivnosti među kojima su kreditiranje, informiranje, edukacija, savjetovanje, mentoriranje, poticanje poduzetničkih zona, inovatorstva, ali i sve aktivnosti koje su potrebne kako bi poduzetništvo na području županije doživjelo dodatnu ekspanziju. Unutar tih aktivnosti provodi se 30-ak različitih projekata poticanja poduzetništva, a za ove aktivnosti ukupno je osigurano 7,5 milijuna kuna”, pojasnila je pročelnica za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.

Od ostalih zanimljivosti recimo kako je otkriveno i da će zračna linija Osijek-München, nakon probnog razdoblja, od travnja postati i cjelogodišnja, a župan je dao i potporu inicijativi vijećnika Zlatka Ahića o imenovanju novih ulica i trgova imenima djece stradale u Domovinskom ratu.

Galerija
Skupština Osječko-baranjske županije, Foto: Vlatko Franjin/Radio Osijek
Skupština Osječko-baranjske županije, Foto: Vlatko Franjin/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.