Hrvatski radio

Radio Osijek

Planinarski maraton u požeškom gorju

08.07.2019.

10:01

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HPD Sokolovac

Foto: HPD Sokolovac

Foto: - / -

Trinaestero planinara HPD "Sokolovac" sudjelovalo je u planinarskom maratonu u sklopu kojeg su u nedjelju na ruti "Pet utvrda Požeške gore 2019." u 16 sati prehodali gotovo 50 kilometara. Namjera im je bila popularizirati tu zanimljivu planinarsko-povijesnu obilaznicu.

"Današnji dan i današnji planinarski maraton ulaze u povijest planinarstva Slavonije i Hrvatske", kaže Predrag Livak.
Na planinarski su maraton krenuli u jutarnjim satima iz Viškovaca, no tu je dugotrajnu i kondicijski zahtjevnu turu oko 21 sat u Baćinom Dolu uspjelo prijeći njih šestero. U ruksacima im je bila hrana i dosta vode.
"Cilj je bio prijeći je u jednom danu i popularizirati ovu zanimljivu planinarsko-povijesnu obilaznicu, uz poziv na češće obilaske. Obilaznica je otvorena 2012. godine, a u pravilu se  prelazi u dva dana. Bio je to prvi pokušaj da je se službeno, organizirano i u jednom danu prehoda i dobar povod da se ovakav pohod tradicionalno održava. Ovaj svojevrsni planinarski maraton bio je vrlo zahtjevan. Naime, planirano je da će biti između 11-12 sati hodanja te da je ukupna duljina ture oko 40 kilometara. Stoga su na izlet trebali ići hodači u dobroj kondiciji uz obaveznu prijavu, no na kraju se pokazalo da je tura dugačka 49,67 kilometara i da je bilo potrebno 16 sati hoda, uz dobivanje visinske razlike od 1949 metara i gubitak nadmorske visine od 2125 metara. Zanimljivost ove ture jest u tomer da je bila u znaku broja sedam. Održana je sedmog dana u tjednu, sedmog datuma u mjesecu, u sedmom mjesecu i sedam godina nakon osnutka obilaznice", rekao je Livak i dodao kako ih nije omela ni visoka temperatura u prvom dijelu hodanja, kao ni pljusak koji ih je pred kraj maratona dva puta okupao do kože.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.