Hrvatski radio

Radio Osijek

Platforma suverenista traži očitovanje iz Sabora

30.10.2017.

13:03

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Platforma suverenista" koja okuplja udruge proistekle iz Domovinskog rata te Građansku inicijativu Ivo Pilar, traži hitno očitovanje predsjednika Hrvatskog sabora i svih nadležnih saborskih Odbora zbog kršenja odredbi hrvatskog Ustava i zakona u Hrvatskom saboru.

10-ak udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Vukovara su zatražili hitno očitovanje predsjednika Hrvatskog sabora i svih nadležnih saborskih Odbora, zbog kršenja odredbi Ustava i zakona u Saboru. Naime, u sklopu rasprave 19. ovog mjeseca zastupnica Dragana Jeckov iz SDSS-a govorila je na srpskome jeziku, čime je, smatraju, prekršila članak 12. hrvatskoga Ustava, prema kojemu je u Republici Hrvatskoj u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić napomenuo je kako neće odustati od svojih zahtjeva: "Ovo nas ne vodi nikuda nego da u narednom periodu u Saboru čujemo talijanski, češki, slovači i tko zna koji sve jezik. To nije primjereno i nije u redu, a i van svih je pravila, ustava i zakona Republije Hrvatske."

U nastavku prenosimo priopćenje Platforme suverenista u cijelosti:

Vezano uz niže navedena kršenja Hrvatskoga Ustava i zakona, te Poslovnika Hrvatskoga sabora, uporabom srpskog jezika kao službenog na državnoj razini, tražimo hitno očitovanje predsjednika Hrvatskog sabora, podpredsjednika Hrvatskog sabora, Saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Saborskog odbora za zakonodavstvo te Saborskog odbora za predstavke i pritužbe. Od saborskih zastupnika tražimo hitnu raspravu na ovu temu, u sklopu sjednice Hrvatskoga sabora za vrijeme izravnog TV prijenosa, njihovu javnu osudu ovakvog kršenja hrvatskog Ustava i Zakona, te Poslovnika Hrvatskog sabora.

Pojašnjenje

U četvrtak, 19. Listopada 2017., u sklopu rasprave u Hrvatskome saboru jedna je saborska zastupnica govorila na srpskome jeziku. Mnogi su mediji to osudili, te ovaj čin ocijenili krajnje neukusnim ponašanjem saborske zastupnice. Sve poprima dodatnu dimenziju s obzirom na to da je Republika Srbija izvršila ratnu agresiju na Hrvatsku. Ovaj čin ignoriranja službenog jezika u hrvatskim državnim institucijama te nasilno korištenje jezika koji sve nas, suvremenike srpske agresije na Hrvatsku 1991.- 1998., podsjeća na ubijanje i silovanje naših najmilijih, te na brutalni urbano i kulturocid hrvatske države, gruba je provokacija u najvišem državnom, zakonodavnom tijelu.

Međutim, sve ove kvalifikacije su, bez obzira na njihovu argumentiranost i utemeljenost, i dalje na razini dojma i doživljaja. Zato hrvatskoj javnosti, i onoj najširoj ali i onoj političkoj, što uključuje prije svega zastupnike u Hrvatskome saboru, želimo skrenuti pozornost na onu zakonsku i ustavnu težinu ovoga čina.

Saborska zastupnica Dragana Jeckov iz redova narodnih manjina u Hrvatskoj prekršila je čl. 12. hrvatskoga Ustava, koji kaže:

„U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo U pojedinim lokalnim jedinicama uz hrvatski jezik i latinično pismo u službenu se uporabu može uvesti i drugi jezik te ćirilično ili koje drugo pismo pod uvjetima propisanima zakonom. .", i čl. 13 Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, koji kaže kako se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine „ne primjenjuju u postupcima koji se vode pred središnjim tijelima državne uprave, trgovačkim sudovima, pred Upravnim sudom, Visokim prekršajnim sudom i Vrhovnim sudom Republike Hrvatske, kao i pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, te pred drugim središnjim tijelima državne vlasti, ako ustavnim zakonom, ovim ili drugim zakonom nije drugačije određeno." 

U članku 15. hrvatskoga Ustava pripadnicima svih narodnih manjina u Hrvatskoj jamči se služenje svojim jezikom i pismom, te se jasno definira uvođenje ravnopravne uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina za pojedine jedinice lokalne samouprave. Isto se potvrđuje sukladno čl. 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji definira da se ravnpravna uporaba jezika i pisma nacionalnih manjina odnosi na lokalnu razinu u kojoj je najmanje jedna trećina pripadnika te nacionalne manjine, ne i na državne institucije na nacionalnoj razini, a kamoli na Hrvatski sabor. 

Zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) je kršenjem Ustavnih i zakonskih odredbi prekršila i odredbe Poslovnika Hrvatskog sabora: koji u članku 14. propisuje

Zastupnik ima i druga prava i dužnosti utvrđene odredbama Ustava Republike Hrvatske, zakona i ovoga Poslovnika.

Podpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, iz redova vladajuće koalicije prekršio je čl. 238. Poslovnika Hrvatskoga sabora koji određuje razloge za izricanje stegovnih mjera: „Zastupnik tijekom iznošenja rasprave ne smije svojim ponašanjemodstupati od općih pravila ponašanja u Saboru ili na drugi način remetiti red na sjednici."

Vezano uz navedena kršenja Hrvatskoga Ustava i zakona, te Poslovnika Hrvatskoga sabora tražimo hitno očitovanje Saborskog odbora za ustav, poslovnik i politički sustav, te Saborskog odbora za zakonodavstvo.

Od saborskih zastupnika tražimo hitnu raspravu na ovu temu, u sklopu sjednice Hrvatskoga sabora za vrijeme izravnog TV prijenosa, njihovu javnu osudu ovakvog kršenja Hrvatskog ustava i zakona, te Poslovnika Hrvatskog sabora.

Platformu potpisuju: Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara .Udruga Žene Domovinskog rata - Zadar, Građanska inicijativa Ivo Pilar, Udruga 100%-tnih HRVI Domovinskog rata, Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH, Savez udruga dragovoljaca HOS.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.