Hrvatski radio

Radio Osijek

Plenković o prijetnjama ministrici Tramišak: Ekstremno bizarna situacija

24.03.2022.

21:00

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Ministrica Nataša Tramišak

Ministrica Nataša Tramišak

Foto: Krunoslav Inhof / Radio Osijek

Premijer Andrej Plenković komentirao je prijetnje ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak, rekavši da je cijela ta situacija bizarna. I u Saboru se žestoko polemiziralo i o prijetnjama koje je Tramišak prijavila. 

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je ekstremno bizarnom opisao situaciju s prijetnjama ministrici Nataši Tramišak o kojima je, kaže, doznao iz medija te je nakon toga razgovarao s njom, a otvoreno je ostalo pitanje novinara hoće li ona i dalje imati njegovo povjerenje.


„Cijela ta situacija mi je ekstremno bizarna. Ne znam je li ikada bila situacija da netko od članova Vlade ima informaciju da mu se prijeti, a da se to ne deklarira meni kao premijeru ili ministru unutarnjih polova ili policiji. Meni na dnevnoj bazi prijete,  postoji jasna procedura. Jedna jako čudna, neobična situacija. Pozvao sam ministricu Tramišak u utorak, nakon što sam iz medija saznao da uopće postoji takav neki scenarij u kojem se insinuiralo da je moj savjetnik (Zvonimir Savić, op. a.), a i njezin, na nju vršio neki pritisak. To su takve nebuloze da je meni to bilo bizarno čitati. Kasnije kada sam razgovarao i s njim i s njom, s njim mi je sve jasno, s njom mi baš nije jasno, rekao je premijer Andrej Plenković. 


Nije bilo riječi o smjeni ministrice


Na pitanje što misli zašto ranije nije pričala o tome je rekao da je valjda osjećaj da to nije nešto bitno, ali očito je, kaže bitnije nego što je izgledalo ako je došlo do medija. Kazao je da će to pitanje staviti na dnevni red i da će biti raspravljeno, a o smjeni ministrice još nisu razmišljali. „Sigurno neće ostati na ovome, ovo je jedna od najbizarnijih situacija koja se ikada ikome dogodila”, ponovio je premijer.

Tramišak: Izjava o političkom azilu izvučena je iz konteksta 


Ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak danas u Osijeku, na gradilištu Gospodarskog centra nije htjela komentirati prijetnje koje su kulminirale onom kako će „biti krvi do koljena”, ali je dala intervjue za dvije nacionalne televizijske kuće. Rekla je kako je prijetnje primala od kraja ljeta prošle godine, no nije ih imala potrebu prijavljivati jer su dolazile posredno. Tramišak je u intervjuu za N1 izvijestila kako je policija njezinu izjavu uzela jučer, a sada dalje postupa po njoj, no ne želi u javnost izlaziti s imenima povezanih s upućenim prijetnjama.

Prijetnje joj nisu bile ugodne, no nisu je pokolebale u radu na maksimalnom korištenju EU-ovih fondova, rekla je dodavši kako je njena izjava da će "tražiti politički azil u Bruxellesu" izvučena iz konteksta. "Ne planiram otići izvan Hrvatske. U nekim trenucima možda u afektu nešto izgovorite, ali nema govora o tome. Ja nisam ništa komunicirala prema Bruxellesu", kaže Tramišak.

O špekulacijama da je zapravo riječ o klanovskim borbama u HDZ-u jer je raskinula ugovor s tvrtkom Omega Software, kaže kako je takve informacije i upite dobivala i ranije od medija. Ta je tvrtka održavala sustav fondova kroz nekoliko godina prije njezina dolaska u Ministarstvo, a ugovor joj je završio lani u srpnju. Posao je zatim dodijeljen Fini, koja je prije toga počela raditi na tom sustavu za Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Fina je kasnije posao dodijelila tvrtki Gauss iz Osijeka, a ministrica je poručila kako ne ulazi u Finine poslovne odluke, ne poznaje nikoga iz tvrtke Gauss, a ni ona niti nitko od njezinih suradnika nije povezan s njom. 

Policija ju je pitala ima li osjećaj da joj je potrebna zaštita, na ona im nije ništa odgovorila jer još uvijek nije svjesna da bi se trebala nečega bojati.

Tramišak je poručila da i dalje bez straha nastaviti raditi svoj posao.

O cijeloj se aferi priopćenjem oglasio Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju:

"Vezano uz medijske natpise koji se proteklih dana provlače o mojim navodnim pritiscima prema ministrici Tramišak, u potpunosti odbacujem takve navode koji su netočni, ničim potkrijepljeni i krajnje zlonamjerni. Isto je potvrdila i sama ministrica u svom javnom nastupu", stoji u priopćenju.

O prijetnjama ministrici bilo je riječi i u Saboru


„Što se tiče gospođe Tramišak, bilo bi dobro da je ona ovdje. Imala bi prilike, ne putem medija, nego ovdje saborskim zastupnicima reći tko joj to prijeti, je li istina da joj prijeti posebni savjetnik predsjednika Vlade”, kazao je u Saboru Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. 

- Jasno je i ministrica je danas opovrgnula da je bilo bilo kakvih pritisaka ili prijetnji od gospodina Savića i gospodin Savić je to jasno opovrgnuo. Ako je bilo neko, to je prijavljeno policiji, nek se istraži, pozvao je Marko Pavić, Klub zastupnika HDZ-a.

- Možda ministrica i više nije ministrica, a možda još nekoliko članova Vlade u međuvremenu nestanu, izjavila je Marija Selak Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

- Kolegice Selak, zajedno s kolegom Grmojom, valjda očito kao prvaci drame, ponovno inzistiraju na nečemu što nema veze s Poslovnikom, odgovorio joj je Josip Borić, Klub zastupnika HDZ-a.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.