Hrvatski radio

Radio Osijek

Plenković: "Tu sam da pomognem HDZ-u da pobijedi na izborima"

12.07.2016.

15:22

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odgovarajući na pitanja novinara uoči predstavljanja svojega programa u IV. i V. izbornoj jedinici, kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković, rekao je kako će za stranku odgovarati nakon 18. srpnja.

"Ja sam tu da pomognem HDZ-u da pobijedi na sljedećim parlamentarnim izborima," izjavio je u Osijeku. Tada će, kaže među ostalim Plenković, zajedno s kolegama dogovoriti načine financiranja u stranci, dok je političku odgovornost preuzeo "prethodnik koji je tako i tako podnio ostavku". Pritom je, u nazočnosti predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Ivana Anušića, uz ostalo poručio kako želi odgovarati za budućnost, a ne za prošlost.
"Hrvatska demokratska zajednica kao stranka najviše je pridonijela ostvarenju svih velikih nacionalnih zadaća - od stvaranja demokratskog poretka, neovisnosti, obrani od velikosrpskog Miloševićevog režima i agresije na Hrvatsku, pa do transformacije našeg pravnog sustava i niza politika u procesu pristupanja EU i Sjevernoatlantskom savezu. "Činjenica da smo njihovi članovi, za mene jasno određuje našu stratešku pripadnost. Želim da dignemo razinu političke rasprave i dobijemo povjerenje birača", kaže Andrej Plenković.
Na temelju trogodišnjeg iskustva o radu u EU parlamentu također želi, prema vlastitim riječima, predstaviti program u kojemu vidi HDZ ponovno kao stranku sa stožernom ulogom na hrvatskoj političkoj sceni, jasno definiranu kao stranku desnog centra koja pripada najjačoj političkoj obitelji u Europi - a to je Europska pučka stranka. 
O listama za Hrvatski sabor govorit će, nastavlja kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković, u tjednu koji će uslijediti. Vremena ima vrlo malo, ustavni rokovi su poznati, želi da na listama HDZ-a budu kvalitetni i stručni ljudi. "Bit će to zdravi spoj iskustva i mladosti i naravno političara nacionalne razine i svih onih koji uživaju ugled  i povjerenje na razini županija i gradova." Rekao je kako je HDZ otvoren za partnerstvo za članove Domoljubne koalicije, ali da pregovaraju i s drugim strankama. "Naopravit ćemo kvalitetnu analizu i vidjeti na koji način i u kojem formatu ići na izbore, a naravno onda i na temelju programskih podudarnosti i svjetonazorskih sličnosti težiti ka formiranju dogovora i koalicija nakon parlamentarnih izbora" - zaključio je kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.