Hrvatski radio

Radio Osijek

Plin, energent budućnosti je jeftin, no do kada?

29.09.2016.

11:52

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijek u traje trodnevni skup „Plin 2106“koji je okupio više od 300 stručnjaka na tom području koji će raspravljati o energetskoj strategiji, industriji plina, plinofikaciji, energetskoj učinkovitosti i sigurnosnim aspektima opskrbe plinom.

 

Na ovogodišnjem skupu biti će predstavljena 24 stručna rada povezana u tri tematske sekcije: Plin i plinska tehnika, Energetska i toplinska tehnika te konstruiranje i proizvodne tehnologije.

Iako će nažalost o strategiji proizvodnje i opskrbe plinom odlučivati politika i stručnjaci će razgovarati o raspolaganju s postojećim plinskim poljima u sjevernom Jadranu, kojim zajednički upravljaju talijanski Eni i Ina, o opskrbi  ruskim plinom, izgradnji LNG terminala i općenito opskrbi plinom jugoistoka Europe.

Skup od 2003 organizira HEP – Plin, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu i Sveučilište Josipa Juraja Srossmayera, a od 2010 skup dobiva međunarodni karakter priključenjem Tehničkog fakulteta Pollak Mihaly iz mađarskog Pečuha. Uobičajeno je posljednjih godina i sudjelovanje stručnjaka i profesora iz  Njemačke, Slovačke, Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

„Liberalizacijom tržišta u narednim godinama možemo očekivati pojeftinjene cijena plina. Obzirom da će za sad jeftin energent moći distribuirati još više opskrbljivača koji će se na relativno malom tržištu morati nametnuti povoljnim cijenama, poglavito za gospodarstvo, ali i kućanstva, u oštroj konkurenciji možemo očekivati jeftiniji energent.“ – mišljenja je Damir Pećušak direktor HEP-PLIN-a d.o.o, Osijek.

„Tehnološkim napretkom u posljednjih desetak godina čovječanstvo pokazuje kako su moguća mnoga alternativna energetska rješenja. Plin je jedno od njih uz korištenja energije vjetra i sunca. Jedino što ćemo svi morati dogovoriti pravilnu raspodjelu postojećih energenata prije no što čista energija preuzme vodeću ulogu. Moramo se dogovoriti“ – uvjeren je Prof. dr.sc.Ivan Samardžić Dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu.

Ako se u potpunosti može prihvatiti stručna ocjena prof.dr.sc Sofije Adžić s Ekonomskog fakulteta u Subotici objavljen pod naslovom Liberalizacija tržišta – Sigurna opskrba plinom u Srbiji, u časopisu Hrvatske stručne udruge za plin, kako će do 2019 prestati opskrba ruskim plinom preko Ukrajine, smjerom kojim u Europu dolazi 80 milijardi kubnih metara plina, pa i u HRVATSKU. Hrvatski političari i stručnjaci moraju brzo odlučiti žele li energetski neovisnu industrijaliziranu zemlju ili u potpunosti ovisnu malu zemlju za veliki odmor! 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.