Hrvatski radio

Radio Osijek

Po 12. put dodijeljene mirotvorne nagrade "Krunoslav Sukić"

11.12.2020.

19:57

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

U HNK-u Osijek i zbog epidemioloških mjera uz prijenos na mrežnim stranicama 12. puta dodijeljene su nagrade i priznanja "Krunoslav Sukić". Dodjeljuju se za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava. Ove godine dodjeljeno je 10 nagrada u 4 kategorije

"Ovo je 12. godina kako dodjeljujemo nagrade i priznanja i ove godine smo imali više nego ikada nominacija, jer radimo putem javnog poziva. 43 nominacije bile su ove godine u 4 kategorije i bilo je ukupno 10 laureata", rekla je čelnica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Katarina Kruhonja koji je i organizator dodjele. Glavne nagrade dobili su producentica i redateljica Dana Budisavljević, voditeljica volonterskog centra u Osijeku Lejla Šehić Relić i novinarka Danka Derifaj. 

"Sretna sam što sam odabrana za nagradu kao priznanje za svoj rad, jer novinarstvo sam odabrala da nešto poduzmem, a ono mora biti društveno korisno, jer inače nema nikakvog smisla", kazala je Derifaj.

Za dobitnicu Lejlu Šehić Relić nagrada je "pogled unatrag da se osvrnem na put koji traje već 30 godina. Drago mi je da je ono u čemu sam sudjelovalo sa svojim kolegicama i kolegama ostavilo traga. Važno mi je reći da je mir danas boriti se za ravnopravnost, za održivi razvoj i kad rastemo i razvijamo se ne ostvljamo ljude iza sebe nego otvorimo priliku za jednake mogućnosti."

Član prosudbenog odbora nagrade Krunoslav Sukić Goran Božičević iz Buja istaknuo je da je važno da kriteriji odabira dobitnika nagrada i priznanja nisu tehički i mehanički. "Mi se ne rukovodimo bodovanjem nego nas šestero u prosudbenom žiriju razgovaramo. Imamo nekoliko krugova razgovora. Jedan od kriterija koji nam je važan izloženost je osobe ili inicijative, da se njihov rad percipira kao nešto teško ili neuobičajeno. Važno nam je dati pozitivan primjer. Imamo dva smjera. Jedan je da osobama kažemo to što radite je izuzetno vrijedno. Želimo vas podržati i zahvaliti na tome, a istovremeno želimo reći društvu može se raditi i svako od nas može doprinijeti da nam svima bude bolje i da bude manje nasilja i više pravde oko nas.

Ovogodišnje nagrada i priznanja dodijeljena su uz pridržavanje epidemiloških mjera, tako da je cijela svečanost u HNK-u Osijek bila virtualna odnosno izravno prenošena na mrežnim stranicama Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. 

Na javni poziv ove su godine stigle 43 nominacije (5 iz regije).
Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2020. dodijeljena je trima izvandernim ženama:
Danki Derifaj – za novinarski doprinos pozitivnoj društvenoj promjeni koja svjedoči snazi pojedinke/ca, povjerenju u ljude i mogućnost promjene, čak i kada su izgledi mali ili takvima izgledaju.
Dani Budisavljević – za redateljski i producentski rad koji obilježavaju obziran i istančan osjećaj za marginalizirane, posebno za istraživanje, režiju i javno predstavljanje filma Dnevnik Dijane Budisavljević koji je u podijeljenom društvu otvorio prostor katarze.
Lejli Šehić Relić – za ustrajno nenasilno društveno djelovanje, posvećen, kreativan, suradnički uključiv i povezujući rad na umanjivanju teškoća ratnim stradalnicima, poslijeratnoj izgradnji mira te razvoju civilnoga društva i demokracije, s posebnim naglaskom na osnaživanje građanskog aktivizma, solidarnosti i volontiranja.
Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2020. dodijeljena su:
Inicijativi "Jedni za druge" – za spontanu reakciju solidarnosti pretočenu u organiziran, usklađen, suradnički poduhvat mreže ljudi spremnih pomoći u u iznenadnoj situaciji pandemije i potresa u Zagrebu – za mirotvorstvo na djelu koje se uključenima vraća kao ohrabrenje, motivacija i poticaj za rad na nenasilnoj društvenoj promjeni.
Ekumenskoj inicijativi žena – za podršku i promicanje žena kao inicijatorica i subjekata promjene u vjerskim zajednicama i društvu na području ženskih ljudskih prava, izgradnje mira i pomirenja, ekumenskog dijaloga i suradnje među religijama i svjetonazorima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Srbiji kojom oslobađaju i povezuju potencijale vjernica - građanki.
Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti – za nenasilan otpor i djelovanje kojim su ostvarili pravo istospolnih partnera na udomljavnje, unaprijedili mogućnosti za djecu bez roditeljske skrbi, očuvali vlastito dostojanstvo i pridonijeli širenju prostora uključivog društva u Hrvatskoj.
Posebno Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" dodijeljeno je Ajni Jusić, jer nam pokazuje oslobađajuću i ljekovitu snagu empatije na djelu, kako „nevidljivo“, „zaboravljeno“, potlačeno, posramljeno... transformira u hrabro, solidarno, dijaloško i kreativno djelovanje; svojim životom, djelovanjem i riječju svjedoči i modelira tako potreban, nenasilan tip liderstva u mladih.
Priznanje za KNJIGU DESETLJEĆA 2010./2020. dodijeljeno je Dejanu Joviću za knjigu „Rat i mit: Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj“, Fraktura,2017., koja iz ponajprije politološke perspektive obrazlaže i kritizira razloge koji i danas onemogućavaju istinsko suočavanje s prošlošću i sadašnjim trenutkom, i time otvara perspektive za život u društvu koje ne dijeli na Nas i Druge.
Igoru Čoki i Slavenu Raškoviću za knjigu „Život u limbu – knjiga ožiljka “, Forum Forum Ziviler Friedensdienst, Beograd/ Zagreb/ Knin, 2020.g. za knjigu vođenu empatijom koja, ostavljajući iza sebe raseljene i opustošene duše, otvara nadu da ćemo se pričama poput kninske ili vukovarske moći i htjeti baviti kao što su to učinili Rašković i Čoko. I na taj način stvoriti preduvjete boljeg i pravednijeg društva.
Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2020 dodijeljeno je:
Učenicima i učiteljima Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić Ogulin – za zajedništvo u poduhvatu da škola postane učeća zajednica za mir, mjesto poticajno za podučavanje, učenje i kreativno zajedništvo, prijateljstvo, solidarnost i suradnju u razredu, školi, zajednici i svijetu; za unapređivanje kapaciteta za sprječavanje nasilja i za nenasilnu transformaciju sukoba te njegovanje tradicijskih vrijednosti i očuvanje okoliša.
Učenicima i učiteljima Osnovne škole Vladimira Nazora Potpićan za zajedništvo u poduhvatu da škola postane učeća zajednica za mir, mjesto poticajno za podučavanje, učenje i kreativno zajedništvo, prijateljstvo, solidarnost i suradnju u razredu, školi, zajednici i svijetu.

Danka Derifaj

Lejla Šehić Relić

Katarina Kruhonja

Goran Božičević

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.