Hrvatski radio

Radio Osijek

Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Našice

07.07.2021.

14:46

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U Velimirovcu su otvoreni radovi na dogradnji vodokomunalne infrastrukture, a u sklopu rekonstrukcije magistralnog vodovoda od crpilišta Velimirovac do Markovca Našičkog. Ukupna je vrijednost projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice" veća od 207 milijuna kuna.

Direktor Vodovoda u Našicama Oto Dudjak pojasnio je kako će se modernizirati cijevi iz 1979. godine, obnoviti magistralni vod te izgraditi vodosprema od 100 prostornih metara te će u slučaju nestanka struje ili drugih nepogoda biti osigurana opskrba vodom. Ovo je jedna od faza nastavka realizacije aglomeracije Našice, vrijedne 210 milijuna kuna, a radovi i sve aktivnosti odvijaju se prema planu, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. "Tu šansu ne smijemo propustiti, jer je ulog jedinica lokalne samouprave samo 10 milijuna kuna, od ukupno gotovo 210 milijuna. To znači 590 kilometara rekonstrukcije i izgradnje nove kanalizacijske mreže i 50 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda. Pri tome ćemo 3000 stanovnika priključiti na javne sustave odvodnje, a novih 1000 stanovnika, koji su prije bili na individualnoj potrošnji - na javni sustav vodoopskrbe. Doći ćemo do standarda da će područje aglomeracije Našice 99 posto imati riješeno pitanje vodoopskrbe i 84 posto riješen sustav kanalizacije s odgovarajućom obradom onečišćenih voda. Nalazlimo se na crpilištu Velimirovac, srcu ovog sustava po pitanju vodoopskrbe. Prije 25 godina morali smo dizati kredit od Svjetske banke da bismo uopće omogućili sustav vodoopskrbe na primjeren način. Danas smo u sretnoj poziciji i dobitnoj kombinaciji jer  možemo koristiti europske sredstva koja ovdje iznose 70 posto ukupnih ulaganja, odnosno 116 milijuna. Ovaj projekt treba pohvaliti i zbog toga što su nam sve dosada provedene nabave unutar procijenjenih vrijednosti i sve ćemo napraviti s planiranim sredstvima". A zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić naveo je kako se u Osječko baranjskoj županiji trenutačno provode gotovo 2 milijarde vrijedni projekti vodno-komunalne infrastrukture. Županija će ovim putem pomoći u generiranju novih radnih mjesta i poticanju gospodarstva. U ovim radovima moraju sudjelovati tvrtke, a posebno je poželjno da budu domaće, no javna će nabava reći više o tome.

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba istaknuo je veliki problem s magistralnim cjevovodom koji je dotrajao pa su se događala njegova puknuća. "S ovim će projektom, vrijednim 36 milijuna kuna, to biti sanirano. Projektom realizacije aglomeracije Našice i brdska će naselja dobiti vodovodnu uslugu, a dotrajale cijevi i kanalizacija će se svakako popraviti".

Projekt se provodi u suradnju s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, a ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Elizabeta Kos navela je kako je ovo jedan od šezdeset projekata koji se provodi u operativnom programu "Koherentnost i kohezija 2014. - 2020." i u kojem je na raspolaganju šest i pol milijardi kuna."Dosada je u 60 projekata ugovoreno preko 25 milijardi kuna, odnosno preko 14 milijardi bespovratnih sredstava". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.