Hrvatski radio

Radio Osijek

Počast i sjećanja 26 godina poslije

17.11.2017.

12:36

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položene su ruže i zapaljene svijeće. Stradanja od prije 26 godina sjeća se i vukovarska bolnica Znanstveno- stručnim simpozijem "Ratna bolnica Vukovar 1991.- dr. Juraj Njavro".

Ruže i svijeće na grobovima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Vukovara položene su na vukovarskom Memorijalnom groblju u organizaciji Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. 

Znanstveno- stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991.- dr. Juraj Njavro" održava se 13. puta u organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991.- Županijski ogranak Vukovar i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana. 

Za vrijeme tromjesečne opsade Vukovara gradska bolnica postala je vojna bolnica. Sustavno je bombardirana i uništavana . Prve granate pale su na bolnicu 15. kolovoza a pogađalo ju je kasnije i više od 700 granata dnevno. Gornja četiri kata bila su uništena u bombardiranjima i moglo se koristiti samo prizemlje, podrum i atomsko sklonište. U dijelovima koji su se koristili za vrijeme opsade uređeno je mjesto sjećanja. Veliki crveni križ, deformiranog oblika, poput šatorskog krila natkriva ulaz.To je zapravo znak nalik onima što ih je u jesen 1991. godine bolničko osoblje postavljalo na krov i dvorište vukovarske bolnice da je tako označe i time zaštite od razaranja u čemu, nažalost,  nisu uspjeli. Tijekom agresije na grad Vukovar 52 liječnika i 130 medicinskih sestara vukovarske bolnice zbrinuli su 3.474 ranjenika i obavili su oko 2.500 operacija. Najmlađi ranjenik imao je šest i pol mjeseci, a najstariji 88 godina.

Nakon 18. studenoga 1991., kada je slomljena obrana grada Vukovara, pripadnici srpskih paravojnih postrojba i Jugoslavenske vojske iz bolnice su odveli najmanje 266 ranjenika, hrvatskih branitelja, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga 1991. na Ovčari ubijeno njih 200 te pokopano u masovnu grobnicu, a sudbina ostalih još nije poznata.

Ove godine obilježena je 160. obljetnica djelovanja vukovarske bolnice i 20 godina od povratka u grad kada su krenuli obnavljati ratom uništenu bolnicu i uspjeli su je gotovo u potpunosti obnoviti i opremiti. 

Na znanstveno- stručnom skupu bit će predstavljena knjiga “Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka” autora dr. Ive Lučića, koju su izdali Hrvatska liječnička komora i Hrvatski institut za povijest. Knjiga donosi povijesni kontekst i ulogu vukovarske bolnicu u okolnostima srpske agresije na Vukovar i Hrvatsku. Vukovarska bolnica bila je srce Vukovara i središte obrane, svjetionik i orijentir onima koji su tražili pomoć ali i onima koji su u bolnicu dolazili po informacije ili hranu, naglašava autor.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.