Hrvatski radio

Radio Osijek

Počast Ukrajincima poginulima na Srijemskoj fronti

08.05.2020.

20:33

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Povodom Dana Europe i Dana pobjede antifašističke koalicije izaslanstvo Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, položili su vijenac vojnicima 3. Ukrajinske fronte koji su poginuli na Srijemskoj fronti.

U kosturnici u neposrednoj blizini spomen obilježja na kojem su položeni vijenci nalaze se posmrtni ostaci 1066 vojnika Crvene armije. Na samom ulazu u kosturnicu postavljene su dvije ploče s imenima identificiranih poginulih vojnika.
Voditelj ukrajinskog izaslanstva, brigadir Georgii Falko izrazio je sućut hrvatskom narodu i Hrvatskoj vojsci na tragičnom gubitku dva mlada vojnika u zrakoplovnoj nesreći te zahvalio Gradu Iloku i Vukovarsko-srijemskoj županiji na već tradicionalnom očuvanju spomen obilježja stradalim ukrajinskim vojnicima. "Ukrajina se još uvijek nalazi u ratu, no svima bi trebala biti težnja postizanje mira u svijetu", rekao je Falko.
Gradonačelnica Marina Budimir pozdravila je prisutne, zahvalila što su se okupili odati počast vojnicima koji su služeći svojim domovinama i politikama tadašnjega vremena, ostavili svoje živote i tijela daleko od svojih najbližih, u Srijemu. "Iako iz povijesti možemo vidjeti da se ratovi ponavljaju i da je teško očekivati da će svi ratovi stati, ipak se nadamo da će europske i svjetske politike odlučiti voditi svoje zemlje bez ratova, te izbjeći ljudske i materijalne žrtve. Sve što donosi žrtve, patnju, ljudska stradanja treba biti osuđeno od svih", istaknula je Budimir.
Slika vojnika koja je nađena na ulazu u kosturnicu, govori u prilog tome da potomci poginulih vojnika Crvene armije i danas dolaze na grob svojih djedova.
"Zbog članova obitelji i svih koji su povezani s velikim stradanjem brojnih vojnika, ali prvenstveno ljudi bez obzira na narod i narodnost kojima su pripadali, bez obzira za koju su se ideologiju borili zaslužuju da im se oda počast. Odati počast barem na današnji dan svim tim malenim ljudima koji su izvojevali veliku pobjedu i stali na kraj zlodjelima II.Svjetskog rata", poručila je iločka gradonačelnica.
Himnu Republike Hrvatske i Ukrajine izvela je Anita Nađ, pripadnica ukrajinske nacionalne manjine u tradicionalnoj ukrajinskoj nošnji.
U obilježavanju Dana pobjede antifašističke koalicije u Iloku, uz izaslanstvo Veleposlanstva Ukrajine, sudjelovalo je i izaslanstvo Ministarstva obrane predvođeno izaslanikom ministra obrane i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Damira Krstićevića, brigadir Drago Blažević, zatim izaslanica župana Vukovarsko-srijemske županije pročelnica Upravnog odijela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković, te predsjednik Ukrajinske zajednice u Republici Hrvatskoj Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva Ivana Franka iz Vukovara Stefan Bojko i drugi članovi ukrajinske manjine.

Galerija
Foto: HRT, Foto: -/-
Foto: HRT, Foto: -/-Foto: HRT, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.