Hrvatski radio

Radio Osijek

Počast žrtvama Ovčare i stradalima u 'Veleprometu'

20.11.2016.

09:06

Autor: HRT web - HIna

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., danas se odaje počast žrtvama Ovčare i stradalima u logoru "Veleprometu" .

"Kroz ovaj logor prošlo je više od 10 tisuća Vukovaraca od njegova osnutka u rujnu 1991. godine do zatvaranja u travnju 1992. Na prostorima logorima ubijena su 724 Vukovarca, a od preživjelih je velika većina odvedena u logore u Srbiji od Šida do Srijemske Mitrovice pa sve do Niša", izjavio je predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, ocijenivši Veleporomet najvećem stratištem Vukovara nakon Ovčare i najvećim koncentracijskim logorom u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

Rehak je naglasio da za zločine na vukovarskom Veleporometu još nitko nije odgovarao te da je Udruga još 2005. godine podignula kaznenu prijavu s imenima više od stotinu osoba koje direktno ili indirektno tereti za stradanja u Veleprometu.
Brojni su građani danas odavali počast na prostoru Veleprometa, a među njima je bio i Danijel Berghofer - Beli, jedan od šestero preživjelih s Ovčare, svjedok zloglasne "sobe smrti u Veleprometu" i čovjek koji je svoje svjedočenje iznosio Haškom sudu tri puta. Danas je rekao samo "užas, užas, užas". Predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko također je zarobljena i odvedena na Velepromet. "Dovedena sam u trenirci jer su mi sve uzeli, spavali smo na paletama, nismo se imali čime pokriti, bilo je hladno, noću su odjekivali krici, žene su odvođene na silovanje", prisjeća se Patko no i dodaje da su nju i supruga prije dovođenja na Velepromet četnici htjeli strijeljati, a da ih je spasio oficir JNA.
U logor na Veleprometu dogurana je u tačkama starica Marica Tadijević, iz njega je odvedena u Rumu gdje je i umrla, a počast njoj i svim drugim žrtvama došla je odati danas njezina unuka Jasna Matijević. "Mama i tata su mi bili zarobljeni i odvedeni u logor u Stajičevo, a bratić mi je ubijen na Ovčari i još se za njim traga", rekla je Matijević prisjećajući se svojih najmilijih.
Među onima koji su došli odati počast vukovarskim žrtvama, bila je i Danka Dražina iz Škabrnje. "Već šestu godinu mi iz Škabrnje i naši prijatelji iz Zadra dolazimo odati počast žrtvi Vukovara. Prekjučer smo obilježili stradanja u Škabrnji gdje je ubijeno 86 branitelja i civila, a danas smo u herojskom Vukovaru. Patnja je spojila Škabrnju i Vukovar", rekla je Dražina.
Počast žrtava Veleprometa došli su odati i članovi Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva.
Vukovarci su u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara kao i sjećanja na stradalima u Veleprometu, u hangaru bivšega vukovarkog logora, priredili prigodnu izložbu fotografija, a župnik Crkve kraljice mučenika u Vukovaru Dejan Čaplar predvodio je misu zadušnicu.

"Ovčara - vječna rana" - počast žrtvama Ovčare bit će odana u 13 sati, a  u 17.30 sati služi će se misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile-žrtve Ovčare.

Dvije stotine ranjenika i civila pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi odveli su 19. studenoga 1991. nakon okupacije grada iz vukovarske bolnice te ih ubili 20. studenoga na tome poljoprivrednom dobru, udaljenom pet kilometara od Vukovara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.