Hrvatski radio

Radio Osijek

Počast žrtvama raketiranja Bizovca

07.11.2020.

12:13

Autor: Radio Osijek

Počast žrtvama raketiranja Bizovca

Počast žrtvama raketiranja Bizovca

Foto: - / -

Najveća tragedija u višestoljetnoj povijesti Bizovca dogodila se 7. studenoga 1991. U raketiranju koje su izveli piloti zrakoplova tzv. JNA poginulo je osam osoba, među kojima i 11-godišnji dječak. Počast im je odana polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na bizovačkom groblju.

Zrakoplovi su na današnji dan prije 29 godina bombardirali i raketirali hotel, poštu, željeznički kolodvor i obiteljske kuće. „Svjedok sam toga vremena. Bio je ovako lijep i sunčan dan, ljudi su na poljima radili svoje poslove, bili u kućama i na dvorištima i odjednom su nas iz nekoliko smjerova napali avioni. Nikad se u povijesti sličan zločin u Bizovcu nije dogodio i boli nas što počinitelji nisu otkriveni”, rekao je bizovački načelnik Srećko Vuković.

Toga dana poginuli su Josip Marinić, Josip Jurenac, Darko Kovačević, Slavko Vidaković, Tomislav Kranjčević, Derviš Grabus, Reza Vuković i dječak Dragan Cvetković, a teško su ranjene 23 osobe. Počast stradalima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su članovi njihovih obitelji, predstavnici Općine Bizovac, saborski zastupnik Goran Ivanović uime Osječko-baranjske županije, izaslanstva MUP-a i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Osim što su poginuli nevini ljudi, tragedija je ovog događaja to da, nakon 29 godina, nitko nije odgovarao za taj zločin. Zna se točno tko je i odakle poletio, no nikad nisu kažnjeni oni koji su bili dionici toga”, rekao je Ivanović.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.