Hrvatski radio

Radio Osijek

Počast žrtvama Veleprometa i Ovčare

20.11.2017.

15:15

Autor: Hina/Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor, započelo je obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Tijekom okupacije Vukovara, prema podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), kroz taj je logor prošlo približno 10.000 branitelja i civila, a ubijeno ih je više od 700.
U ime svih koji su prošli torture vijenac su položili i svijeću zapalili bivši zatočenici tog logora Aleksandar Šovanj i Josip Čondić. 
U dvorištu vukovarske tvrtke Velepromet u gradskoj četvrti Sajmište, bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još su sredinom rujna 1991., nedugo nakon što su započele osvajanje Vukovara 25. kolovoza, osnovale prihvatni centar u koji su dovođeni zarobljeni branitelji i civili. 
"Tukli su nas i maltretirali. Neke su vodili u hangar, neke odmah na streljanje, a mene su zatvorili u Stolariju. Ne mogu reći da sam vidio da su u nekoga pucali, osim što sam vidio da pucaju u Lučića. Čuli smo izvana jauke i pucnje", ispričao je Josip Čondić, koji je u Velepromet doveden 19. studenoga iz vukovarske bolnice u koju se sklonio, a iz Veleprometa je odvezen u logor u Sremsku Mitrovicu.
"Nezadovoljni smo jer državne institucije ne rade posao koji bi trebale - kazneno goniti počinitelje zločina. Podnijeli smo niz prijava odvjetništvu, ali po njima se ništa ne radi. Ne razumijemo zašto je to tako", rekao je predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak.
Vukovarka Ružica Barbarić tijekom zatočeništva u Veleprometu bila je silovana, tučena i maltretirana. "Dva dana i dvije noći bila sam ovdje zarobljena, silovana i prošla torture. Tukli su me. Nisam mogla zamisliti da čovjek može drugog čovjeka toliko mrziti. Radili su nam što su htjeli. Jako mi je žao što za to nitko nije odgovarao", kazala je novinarima. Dodala je kako je svojim mučiteljima oprostila ali, rekla je, zanima je, nakon svega što joj učinili, spavaju li mirno.
Dva dana i dvije noći u Veleprometu je zatočena bila i Blaženka Smud. "Izveli su me iz podruma obiteljske kuće u Andrićevoj ulici i doveli ovdje u Velepromet. Bili smo bez hrane i vode zatvoreni u hangare. Izvana su se čuli pucnji i zapomaganja", ispričala je Smud.
Misu zadušnicu je predvodio povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.
U hangarima, u kojim su se nalazili zatočenici, Društvo logoraša je postavilo izložbu pisanih i slikovnih materijala o stradanjima u srbijanskim koncentracijskim logorima, te o stradanju Vukovara u Domovinskom ratu.
Prigodnim programom "Ovčara, vječna rana" te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara. Nakon sloma vukovarske obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u vukovarsku ratnu bolnicu, iz te je zdravstvene ustanove izvedeno najmanje 255 ranjenika, civila i medicinskog osoblja koji su potom odvedeni na Ovčaru i tamo ubijeni. Pet godina kasnije iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 200 osoba, dok se za ostalima još uvijek traga.
Stipo Mlinarić na Ovčari je izgubio brata Milu, koji je kao ranjenik izveden iz vukovarske bolnice te odveden na Ovčaru. "Ovo nisu napravili četnici, oni to ne bi mogli napraviti. Logistiku da ovo izvedu imala je samo JNA i vjerujem da je ovo djelo JNA", kazao je Mlinarić.
Privlačaninu Ivi Lovriću na Ovčari je ubijen tada 21-godišnji sin Josip, koji je zbog ozljede noge bio zbrinut u vukovarskoj bolnici, odakle je odveden na Ovčaru. "Nakon rata radili su krvne pretrage i po tome su identificirali moga sina, a ja sam ga prepoznao po cipelama i prsluku koje je imao na sebi", rekao je Lovrić i dodao da, iako kažu da vrijeme liječi rane, to nije tako.
Odavanju počasti žrtvama Ovčare je uz brojne Vukovarce, među ostalima, nazočila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, izaslanstvo Škabrnje te 400-tinjak sudionika mimohoda "Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga", koji su u hodnji došli do Ovčare s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.
Novinarsko-književničkim susretom "Grad - to ste vi" Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.