Hrvatski radio

Radio Osijek

Počela 48. Kolonija kipara naivaca Ernestinovo

02.08.2021.

15:32

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Okupljanjem kipara i slikara naivaca u Ernestinovu je počelo 48. izdanje Umjetničke kolonije koja će trajati do 7. kolovoza. Radove će izrađivati 11 kipara i 7 slikara, a pridružit će im se i studenti osječke Akademije za umjetnost i kulturu.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera ovogodišnja će ernestinovačka Umjetnička kolonija proteći bez zabavnog programa, no gotovo pola stoljeća duga tradicija ipak će se nastaviti okupljanjem umjetnika: "Mi umjetnici smo zadovoljni i sretni što se možemo na ovaj način sresti i raditi zajedno na kiparskoj koloniji. Ove godine nismo htjeli organizirati popratne sadržaje jer nas je strah korone, no tradicija će se nastaviti. Mi smo i za vrijeme Domovinskog rata organizirali koloniju, dok je Ernestinovo bilo okupirano. Tada smo 6 kolonija održali u Osijeku", rekao je osnivač Umjetničke kolonije u Ernestinovu Mato Tijardović i podsjetio kako su brojne skulpture ukradene za vrijeme Domovinskog rata: "Mi smo uspjeli vratiti 37 radova koji su bili u Apatinu. Oni su bili zaštićeni u zatvorenom, no za još 200-tinjak skulptura ne znamo gdje su. To su čak i vrjednije skulpture jer su nastale na prvim kolonijama kada nije bilo motornih pila i bilo ih je puno teže u potpunosti ručno izrađivati. To su djela velikih umjetnika poput Generalića, Hegedušića, Smajića i samo se nadamo da su negdje zaštićena kako ne bi propala", rekao je Tijardović i pozvao ljude neka im jave ako netko zna gdje se skulpture nalaze.

Načelnica općine Ernestinovo Marijana Junušić pozvala je sve zainteresirane da, bez obzira na to što nema popratnih sadržaja, dođu i pogledaju kako nastaju skulpture: "Svakog dana od 8 do 19 sati dođite u Park skulptura pogledati kako nastaju vrijedna i jedinstvena umjetnička dijela u maniri naive. Ne propustite svojim posjetom nagraditi vrijedne kipare i slikare, jer upravo zbog njih i njihove ostavštine ove godine održavamo 48. Koloniju kipara naivaca Ernestinovo", poručila je načelnica općine Ernestinovo Marijana Junušić.

Kipari koji će stvarati tijekom ovoga tjedna: Mato Tijardović, Osijek; Siniša Tešankić, Ernestinovo; Ivica Tolić, Ernestinovo; Luka Tolić, Ernestinovo; Nedo Malenica, Osijek; Vlado Hržica, Antunovac; Zvonimir Dangubić, Hlebine; Ivan Forjan, Bilje; Ivo Mišić, Zmajevac; Rudolf Szogi, Mađarska; Fulop Attila, Srbija; Josip Tomaić, Krasno.

Slikari: Ivo Kolar, Križevci; Vera Tolić, Ernestinovo; Rozvelt Kapović, Osijek; Josip Gregurić, Koprivnica; Mirko Markešić, Stara Diklenica; Saša Novak Petroševski, Stubičke Toplice; Josip Kolomaz, Ernestinovo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.