Hrvatski radio

Radio Osijek

Počela berba rajčica u Belju

29.03.2022.

15:56

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Hidroponski uzgoj rajčica u Belju

Hidroponski uzgoj rajčica u Belju

Foto: Belje Plus / -

U stakleniku Belja u Mitrovcu započela je berba rajčica čiji će se plodovi za dan-dva naći na policama trgovačkih lanaca, izvijestili su iz Belja plus, navodeći kako godišnje uberu više od 2.600 tona rajčice

Staklenik Belja u Mitrovcu je površine 4,5 hektara i s više od 126.000 biljaka jedan je od glavnih proizvođača domaće rajčice u Hrvatskoj. Zahvaljujući hidroponskom uzgoju i lokaciji u središtu Baranje koja osigurava veliku količinu sunčanih sati, Belje proizvodi rajčicu osam mjeseci godišnje, od kraja ožujka do kraja studenog.

Predsjednik Uprave Belja plus Tihomir Adam naglašava važnost domaće poljoprivrede i vlastitih resursa u proizvodnji hrane: "Kad imamo vlastitu proizvodnju hrane otporniji smo na velike poremećaje s kojima se susrećemo u posljednjih nekoliko godina", kazao je napominjući kako danas potrošači drugačije razmišljaju o hrani i njenom podrijetlu i sigurno više preferiraju domaće i svježe proizvode.

"Hrvatska u ovom trenutku zadovoljava manje od polovice svojih potreba za rajčicom pa je naša proizvodnja i te kako važan doprinos u opskrbi stanovnika visoko kvalitetnim grapolo, beef i cherry rajčicama koje uzgajamo u Mitrovcu", istaknuo je Adam.

Rukovoditelj staklenika Mitrovac Robert Marković rekao je kako su zadovoljni kvalitetom i okusom prvih plodova koji će kroz dan-dva biti na policama trgovačkih lanaca diljem zemlje. Naveo je i kako se kod njih beru isključivo zrele rajčice koje se isti dan otpremaju u trgovine jer u stakleniku niti trebaju, niti imaju skladišni prostor. 

U stakleniku Mitrovac je 48 zaposlenih koji su prošle godine ubrali više od 2.600 tona domaće rajčice, koliko se očekuje i u ovoj godini, istaknuli su iz Belja plus.

Podsjećaju i da je proizvodnja rajčica u Belju započela prije devet godina, a poljoprivredni kompleks Mitrovac uz staklenik obuhvaća i najveću farmu muznih krava od 2.000 grla te bioplinsku elektranu snage 2MW.


Počela berba rajčica u Belju

Počela berba rajčica u Belju

Foto: Belje plus / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.