Hrvatski radio

Radio Osijek

Počela izgradnja uređaja za otpadne vode u Petrijevcima

10.05.2023.

14:58

Autor: Željko Kovačević

Elizabeta Kos, Zoran Đuroković, Željko Kovačević

Elizabeta Kos, Zoran Đuroković, Željko Kovačević

Foto: Željko Kovačević / HRT

Danas je počela izgradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petrijevci koji će s uređajem u Belišću obuhvatiti aglomeraciju Belišće, Petrijevci, Koška i Gat, a u zajedničku infrastrukturu priključiti i Bizovac i Ladimirevce. 

U Osječko – baranjskoj županiji, u posljednjih je 5 godina, u vodokomunalnu infrastrukturu, uloženo više od 300 milijuna eura, rekao je na svečanosti početka radova na "Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Petrijevci", generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

„Na pogon za pročišćavanje voda moći će se priključiti oko 3 i pol tisuća kućanstava što čini oko 10 tisuća stanovnika, koji više neće imati problema s otpadnim vodama.”, rekao je Đuroković dodavši kako je u listopadu u Belišću počela izgradnja pročistača voda vrijednog oko 9 milijuna eura. Taj pogon zajedno s petrijevačkim, vrijednim oko 6 milijuna eura, koji bi trebao biti izrađen do svibnja iduće godine, aglomeraciji Belišće – Valpovo omogućit će rješenje problema s otpadnim vodama i zdraviji okoliš.

Ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos rekla je i kako je početak izgradnje pogona za otpadne vode u Petrijavcima još jedan pokazatelj uspješno ugovorenog projekta kojih ne nedostaje u Osječko – baranjskoj županiji.

„Ugovoreno je ukupno 7 projekata na području Osječko – baranjske županije vrijednih gotovo 300 milijuna eura, a odobreno još 8 projekta u ukupnom iznosu od 34 milijuna eura. U pripremi je još 6 projekta vrijednih 25 miliijuna eura.”, rekla je Kos

Sva će se kućanstva besplatno priključiti na mrežu odvodnje, istaknuo je načelnik općine Petrijevici, Ivo Zelić. Njih je oko 830, a uz njih besplatan priključak dobit će i gospodarski subjekti, njih oko 70 na području općine Petrijevci.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.