Hrvatski radio

Radio Osijek

Počela Međunarodna revija lutkarstva

20.03.2023.

14:23

Autor: Radio Osijek

Otvorenje Lutkokaza

Otvorenje Lutkokaza

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Međunarodna revija lutkarstva po 13. se put održava u Osijeku. Domaćin je Lutkokaza Akademija za umjetnost i kulturu, otvoren je u podne, traje do četvrtka, 23. ožujka, a uz predavanja i radionice za studente, svi su pozvani na predstave, za djecu i odrasle.


Ovogodišnji 13. Lutkokaz naglasak stavlja na predstavljanje domaćeg (nezavisnog) lutkarstva europskim gostima.

Na Lutkokazu će se održati i završni sastanak partnera projekta Kreativne Europe „Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU", u sklopu kojeg će se u Osijeku okupiti sadašnjost i budućnost litvanskog, škotskog, slovenskog i hrvatskog lutkarstva i lutkarske kritike. Projekt je usmjerio pozornost prema znanosti i kritici u suvremenom lutkarstvu, napominje koordinator hrvatskog dijela projekta Igor Tretinjak. U sklopu projekta objavljena je i knjiga „Suvremeno lutkarstvo i kritika", koja će biti predstavljena na Lutkokazu, a najvažnije za studente je da su posjetili Litvu, Sloveniju i Škotsku te se upoznali s tamošnjom lutkarskom scenom.

Izložba lutaka

Izložba lutaka

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Osječanima i gostima predstavit će se i partner ovogodišnjeg Lutkokaza - regionalna platforma Od malih nog(u) te Umjetnička organizacija LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo). Uz radionice za studente, održavaju se predavanja i okrugli stolovi, najavljene su predstave i performansi, a program možete pogledati ovdje.

Akademija za umjetnost i kulturu jedina u Hrvatskoj i širem okruženju obrazuje glumce i lutkare koji pronalaze svoje mjesto u svijetu lutkarstva, podsjeća dekanica Helena Sablić Tomić. Povezivanjem Lutkokaza s programima Kreativne Europe osigurana mu je opstojnost, a možda je budućnost Osijeka biti središtem lutkarstva jer uz Akademiju i Dječje kazalište Branka Mihaljevića koje je i organizator Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, ideja postoji i za Muzej lutkarstva.

Matea Bublić, Igor Tretinjak, Helena Sablić Tomić

Galerija
Otvorenje Lutkokaza, Foto: Radio Osijek/Radio Osijek
Počeo Lutkokaz, Foto: Radio Osijek/Radio OsijekPočeo Lutkokaz, Foto: Radio Osijek/Radio OsijekPočeo Lutkokaz, Foto: Radio Osijek/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.