Hrvatski radio

Radio Osijek

Počela podjela spremnika za plastiku i biootpad

13.01.2022.

14:38

Autor: Radio Osijek/KI

Podjela spremnika za otpad u Višnjevcu

Podjela spremnika za otpad u Višnjevcu

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Grad Osijek je krenuo s podjelom 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpadne plastike i biootpada, čime će se građanima olakšati postupak odvajanja. Spremnici će zamijeniti dosadašnje žute vrećice za plastiku i vrećice za biootpad, a svim će kućanstvima biti podijeljene kroz sljedećih nekoliko mjeseci.

Nakon zelenih spremnika za miješani komunalni otpad i plavih za papir, kroz nekoliko mjeseci sva će kućanstva u Osijeku imati žute za plastiku i smeđe za biootpad. Tako će nakon višestambenih zgrada i kuće moći odvajati otpad na svome pragu, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić: "Na ovaj način završavamo koncept odvajanja komunalnog otpada na kućnom pragu. Sada imamo situaciju da odvajaju papir, plastiku, biootpad i miješani komunalni otpad, a podjelom ovih spremnika više neće morati koristiti plastične vreće za odvajanje biootpada i plastike. Kao što je poznato, jačamo i poboljšavamo komunalnu infrastrukturu pa je u tijeku sanacija odlagališta u Sarvašu, uspješno su sanirana odlagališta otpada Filipovica i Nemetin. Imamo tri reciklažna dvorišta i kompostanu, a uskoro ćemo otvoriti i četvrto u Donjem gradu. Kao što znate, možemo se pohvaliti s činjenicom, a što je zasluga svih nas, da je Osijek proglašen najboljim Eko-gradom u državi. Ovakve su stvari, među ostalim, i zaslužne za titulu, tako da ćemo nastaviti i u budućnosti raditi na isti način", rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Odvajanjem otpada smanjuje se i broj odvoženja zelenog spremnika s miješanim komunalnim otpadom koji Unikom jedino i naplaćuje, rekao je direktor Unikoma Mario Turalija: "Dinamika podjele je takva da ćemo gledati što prije podijeliti kante, činimo to u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, uključujući i subote kada je većina građani kod kuće. Oni koje ne zateknemo kod kuće mogu se javiti u Unikom i dostavit ćemo im kante na kućnu adresu. Podijelili smo oko 2.000 spremnika i nadam se da ćemo s podjelom završiti kroz par mjeseci", rekao je direktor Unikoma Turalija i dodao kako očekuju kako će ovaj projekt doprinijeti, već ove godine, ispunjenju zadanog europskog cilja od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada.

Projekt, kojim će se podijeliti 15.500 žutih posuda za plastiku i 16.100 smeđih posuda za biootpad, ukupno je vrijedan 8 milijuna kuna od čega je 85% financirano iz EU fondova, a 15 posto je investicija Grada.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, direktor Unikoma Mario Turalija i stanovnik Višnjevca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.