Hrvatski radio

Radio Osijek

Počela proslava Vinkova u Erdutu

17.01.2020.

15:51

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Tradicionalnim blagoslovom vinograda uz glazbu i vinogradarski ražanj u Erdutskim je vinogradima počela proslava blagdana Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara. U najvećem hrvatskom vinogradu na jednoj parceli rezidba je dugotrajan i ozbiljan posao.

Jednom je radniku potrebno sat vremena za rezidbu 100 trsova u vinogradu. Pažljivo mora ostaviti dvanaest plodnih pupova, izdvojiti odrezane dijelove biljke i sve to na velikoj hladnoći kakva je danas, - 2 Celzijeva stupnja. U Erdutskim je vinogradima to prilično složen i dugotrajan posao jer se najveći vinograd prostire na 513 hektara zemljišta, a na svakom je hektaru 4.200 trsova. Ove je godine, doznajemo u upravi tvrtke, angažirano 60 radnika u rezidbi, a zbog kroničnog nedostatka stručne (i izdržljive) radne snage i ove se godine moralo posegnuti za djelatnicima iz susjedne Srbije i drugih zemalja. 

Član Uprave Erdutskih vinograda Pero Grgić podsjetio je kako je vinogradarstvo djelatnost koje se odvija na otvorenom i u svakom je trenutku potreban i Božji blagoslov kako bi se uspješno završila godina u vinogradu. Zbog toga tradicionalno štuju Svetoga Vinka, organiziraju blagoslov vinograda u kojem godinama sudjeluje monsinjor Ante Markić iz Aljmaša te župnik iz susjednoga Dalja. Uz članicu uprave Dunju Vukmirović Grgić je zalio vinom trsove tradicionalno "okićene" plodovima bogate Slavonije - kobasicama, kulenom i slaninom. 

Erdutski su vinogradi organizirali i prigodno natjecanje u rezidbi vinove loze, a vinograd su posjetili i brojni poslovni partneri i suradnici koji su uživali uz vinogradarski ražanj na kojem su se pekle kobasice i slanine na drvenim štapovima, kuhano vino i tamburašku glazbu te degustaciju različitih vina. 

Erdutski vinogradi godišnje proizvedu 3,2 milijuna litara vina, a i ovdje dominiraju bijele sorte među kojima se ističe graševina.  

 

Erdut i Vinkovo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.