Hrvatski radio

Radio Osijek

Počela rekonstrukcija Trga V. Lisinskog i Stare pekare

14.07.2017.

12:24

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jutros su počeli radovi na rekonstrukciji Trga Vatroslava Lisinskog u Tvrđi i obnovi Stare pekare u kojoj će biti smješten edukativni i informativni turistički centar mladih. Gradilište je ograđeno, divlje parkiralište odlazi u povijest, a Osijek će dobiti reprezentativni prostor s nizom sadržaja.

„Naš projekt, europski novac, naš izvođač“, tim je riječima gradonačelnik Ivan Vrkić opisao projekt zahvaljujući kojem će se Trg Vatroslava Lisinskog iz ružnog pačeta pretvoriti u prostor privlačan turistima, na kojem će se ubuduće organizirati manifestacije i druženja na otvorenom, zahvaljujući velikoj pozornici koja će na njemu niknuti.  Stara austrougarska vojna pekarnica prerast će pak u Edukativni i informativni turistički centar mladih u koji će se useliti nekoliko udruga, bit će uređen hostel te izložbeni prostor.

Vrkić je podsjetio da je projekt ukupno vrijedan 66 milijuna kuna, od čega su 52 milijuna bespovratna sredstava Europske unije. Prema projektu arhitektonskoga ureda Rechner, radove će se izvoditi osječka tvrtka Monte-mont čiji direktor Vladimir Iličić ističe kako je rok za završetak 30 mjeseci, ali će ga nastojati što više skratiti.

Pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo grada Osijeka Kornelija Mlinarević napomenula je kako najprije počinju radovi na samome trgu, a u međuvremenu će korisnici prostora pekare iz njega izmjestiti svoju građu i stvari.

Gradonačelnik je stanare i korisnike obližnjih zgrada zamolio za strpljenje i razumijevanje, a kako na tom prostoru više nije moguće parkirati, uputio je na alternativnu lokaciju – veliki parkirni prostor kod GPP-a. Kako je, uz ove radove, u pripremi projekt obnove cjelokupne infrastrukture u Tvrđi, vrijedan 10 milijuna eura, Vrkić najavljuje da će stara gradska jezgra nakon toga u potpunosti biti zatvorena za vožnju i parkiranje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.