Hrvatski radio

Radio Osijek

Počele proslave blagdana svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara

18.01.2019.

16:30

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Davor Lončarić

foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

Unatoč kiši te hladnom i vjetrovitom vremenu u Erdutskim je vinogradima tradicionalno obilježeno Vincekovo. Vinogradari kažu da je 22. siječnja za njih praznik i svetac te kako je bolje da umre selo, nego običaji.

Diljem Hrvatske ovog se vikenda slavi blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara. Uz Martinje je to najveći blagdan vinogradara i ljubitelja vinske kapljice. Dio je to tradicije i običaj da se posebnom ceremonijom obilježi otvaranje radova u vinogradu. Svaki vinogradar na taj dan, bez obzira na vremenske prilike dođe s prijateljima u vinograd, prinese darove lozi i započne rezidbu. Loza koja se reže, škropi se vinom, na nju se zataknu kobasice,, slanina i kulen kao darovi, kako bi urod bio što bolji. 

"Bez obzira na kišicu i hladno vrijeme, okupili smo se u vinogradu da na simboličan način, uz pjesmu, druženje te dobro iće i piće, proslavimo blagdan svetog Vinka", rekao je glavni tehnolog u Erdutskim vinogradima Mladen Alpeza. "Nalazimo se na 130 metara nadmorske visine. U rodu imamo 450 ha vinograda, a 63 ha će se ove godine zanavljati. Ukupno obrađujemo 513 ha. S berbom smo u ljeto krenuli puno ranije nego inače (18. kolovoza), jer je grožđe bilo zrelo. Berba je bila odlična, na razini 2017. godine, kako količinama tako i kvalitetom. Vinogradi zasada izgledaju dobro. Kraj zime još je daleko, ali prema svim postojećim pokazateljima, ovo bi trebala biti jedna solidna godina", ocijenio je Alpeza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.