Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeli Dani medijske pismenosti

02.05.2023.

15:24

Autor: HRT Radio Osijek

Dani medijske pismenosti AUKOS-a

Dani medijske pismenosti AUKOS-a

Foto: HRT / Radio Osijek


U organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku danas su počeli 6. Dani medijske pismenosti kojima je cilj educirati kako na pravi način pristupiti medijskom sadržaju, kritički ga vrednovati i kreirati. 

Dani medijske pismenosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku AUKOS održavaju se u sklopu 6. Dana medijske pismenosti na nacionalnoj razini koju organiziraju Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku uz potporu velikog broja partnera i Ministarstva kulture i medija, te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj održavanja podizanje je svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, te stvaranje prilika za medijsko obrazovanje što većeg broja građana, a posebice djece i mladih. 

Prema riječima profesora Tomislava Levaka Hrvatska je na začelju europskih zemalja kada je riječ o medijskoj pismenosti. "Prema posljednjim istraživanjima na 24 smo mjesto od 35 analiziranih zemalja. Iza nas su zemlje poput Srbije, Makedonije ili Bosne i Hercegovine", rekao je. Novinar Goran Gazdek koji već devet godina vodi Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu u Daruvaru na radionici na kojoj je predstavio svoj festival govorio je i o stanju novinarstva u Hrvatskoj. "Nažalost novinarska struka se sve manje uvažava. Zbog društvenih mreža promijenili su se kriteriji naših gledatelja, slušatelja i čitatelja. Jednim dijelom i mi sami smo za to odgovorni, jer su se u struku uvukli oni koji novinarstvo koriste u druge svrhe", zaključio je Gazdek. 

Tijekom trajanja Dana medijske pisemnosti organizira se dvadesetak raznovrsnih sadržaja na sedam lokacija od prostora AUKOS-a u Tvrđi i Sveučilišnog kampusa, preko HRT Radio Osijeka, Studentskog radija Unios-a i Elektrotehničke i prometne škole do Trga Ante Starčevića. Na programu su predavanja, radionice, izložbe, kvizovi znanja, projekcije filmova i video uradaka, te panel rasprave. Naglasak je stavljen na studente, tako da će biti predstavljeni mnogi kreativni radovi i projekti čiji su autori studenti svih pet studijskih godina. Ulaz na sve programe je besplatan. 

Dani medijske pismenosti AUKOS-a - izložena je i stručna literatura

Dani medijske pismenosti AUKOS-a - izložena je i stručna literatura

Foto: AUKOS / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.