Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeli radovi na rekonstrukciji ceste Slatinski Drenovac-Jankovac

16.04.2018.

19:42

Autor: Mirta Milas

foto:HRT/M.Maletić

foto:HRT/M.Maletić

Foto: - / -

Ta je prometnica od velikog značaja za povezanost Virovitičko-podravske s Požeško-slavonskom županijom, a kako prolazi kroz Park prirode Papuk, izravno utječe na turističku ponudu i uspješno uklapanje u mrežu geoloških i parkova prirode Europske unije.

Dio je to projekta "Geopriče UNESCO geoparka" vrijednog  više od 90 milijuna kuna koji je sufinanciran iz europskih fondova. Obuhvaća ulaganje Javne ustanove Parka prirode Papuk u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija. Najveće od njih ulaganje je u izgradnju multimedijalnog Geo–info centra u Voćinu.

Bit će to mjesto gdje će posjetiteljima na inovativan i interaktivan način pomoću multimedija i raznih postava biti interpretirana prirodna i kulturna baština Parka prirode Papuk na površini od oko 800 m2, a otvorenje centra očekuje se u 2020. godini.

Rekonstrukcija dijela ceste, dionice Slatinski Drenovac–Jankovac, dužine 9 kilometara omogućit će kvalitetnije povezivanje postojećih i novih sadržaja i atrakcija za posjetitelje na cijelom zaštićenom području u objema županijama: Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj. Radove je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić: "Prije svega Jankovac, ali i Park prirode Papuk zasigurno su turistički biseri Slavonije koji mogu razviti turističku ponudu Virovitičko-podravske županije. Osim ove ceste tu je i Geoinfo centar Voćin, multimedijalni centar koji će govoriti o geologiji tog područja, koji će zasigurno privući više turista u Slavoniju. To je način da očuvamo okoliš, predstavimo ono što imamo, a to je definitivno predivna priroda".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.