Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeli radovi u eko-zoni Nemetin

15.09.2015.

13:47

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U eko-industrijskoj zoni Nemetin kod Osijeka, počela je izgradnja poslovne i komunalne infrastrukture vrijedne 12,5 milijuna kuna.

Projekt je s 99% troškova odnosno 12,3 milijuna kuna financiran bespovratnim sredstvima strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU-a. Predviđena je izgradnja prometne površine i oborinske odvodnje, javne rasvjete te radovi na uvođenju telekomunikacijsko-kabelske kanalizacije i izgradnja toplovoda na prostoru cijele zone.
Planirani rok završetka radova je listopad iduće godine.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je uz čelnike Osijeka i Osječko-baranjske županije nazočio početku radova, istaknuo je  kako se radi o modernoj poslovnoj zoni površine 100 hektara.  Uvjeren je da će s ozbirom na iskazani interes poduzetnika, uskoro početi planiranje proširenja zone te zadovoljan činjenicom da je za realizaciju projekta dobiveno više od 12 milijuna kuna europskog novca.
"Mogućnosti su velike, a najbitnija su nova zapošljavanja. Zona je smještena na na raskrižju svih putova čime podižemo našu konkurentnost," rekao je, među ostalim, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić podsjetivši da je gradska uprava za izgradnju dijela infrastrukture u zoni već uložila oko 14 milijuna kuna. Trećina zemljišta u eko-zoni Nemetin već je prodana, rekla je pročelnica gradskog Upravnog odjela za EU programe, projekte i gospodarstvo Kornelija Mlinarević, a zanimanje za zonu pokazuju ulagači iz prerađivačke industrije, logistike i obnovljivih izvora energije. Investitori pak ističu jeftinije energente jer je riječ o eko zoni gdje će se u suradnji s osječkim Sveučilištem razvijati i Centar za obnovljive izvore energije i bioplinsko postrojenje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.