Hrvatski radio

Radio Osijek

Počelo 27. Lutkarsko proljeće

25.04.2022.

15:42

Autor: Ana Mitar

Otvaranje Lutkarskoga proljeća

Otvaranje Lutkarskoga proljeća

Foto: FB Lutkarsko proljeće / -

Nakon dvije pandemijske godine i online izdanja, Lutkarsko proljeće se sa svojim 27. izdanjem vraća na daske kazališta uz prisustvo publike. Umjetnička organizacija Asseser Savus svečano je otvorila manifestaciju u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima predstavom Zagrebačkog kazališta lutaka „Medo Đuro u vrtiću”. Večeras će u vukovarskom Gradskom muzeju Romanu Bogdanu i Areti Ćurković biti dodijeljena nagrada “Povelja Zvonko Festini” za životno djelo u području lutkarstva.

Manifestacija će trajati od 25. do 30. travnja a predstave će se izvoditi u mnogim mjestima i općinama Vukovarsko-srijemske županije i u susjednoj Bosni i Hercegovini: u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Otoku i Iloku, u općinama Andrijaševci, Babina Greda, Bošnjaci, Bogdanovci, Cerna, Drenovci, Gradište, Ivankovo, Jarmina, Gunja, Lovas, Stari Mikanovci, Stari Jankovci, Nuštar, Nijemci, Privlaka, Tovarnik, Tompojevci, Vođinci, Vrbanja, Tordinci, Berak, te u BiH u Orašju i Odžaku.
Na 27. Lutkarskom proljeću bit će izvedene sljedeće predstave:
Kazalište Virovitica: Bajke i još nešto…

Teatar To Go, Osijek: Botaničari

Lutkarsko kazalište Mostar: Crvenkapica i zli vuk

Kazališna družina „Pinklec“ Čakovec: Cvrčak i mravi

Hrvatsko kazalište Pečuh: Kuhari

Kazalište Barakuda 2012, Zagreb: Laav story – Basnoslovna

LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo) Zagreb: Lovci na snove

Zagrebačko kazalište lutaka: Medo Đuro u vrtiću

Kazalište Prijatelj, Zagreb: Pavao i njegov glavao

Teatar Poco Loco, Zagreb: Priča bez veze

Kazališna družina „I. B. Mažuranić“ Slavonski Brod: Ružno pače

Gradsko kazalište lutaka Rijeka: Sretna kućica

Kazalište „Zorin Dom“, Karlovac: Stanko i Oliver

Mali Teatar, Zagreb: Tata Slikovnica

Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci i Kazalište Nova scena: Vitez željeznog srca

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Vrijeme za bajku

Gradsko kazalište Požega: Zatočenik kule Bro

Kazalište lutaka Zadar, Teatra Fort Forno i Kazalište Virovitica: Zlatna utvica

Detalje poslušajte u razgovoru sa Slavenom Nuhanovićem iz Umjetničke organizacije Asseser Savus. 

27. Lutkarsko proljeće

Svečano će večeras biti u Gradskom muzeju u Vukovaru gdje će Romanu Bogdanu i Areti Ćurković biti dodijeljena nagrada “Povelja Zvonko Festini” za životno djelo u području lutkarstva.

Roman Bogdan

Roman Bogdan

Foto: Lutkarsko proljeće / -

Romano Bogdan - za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Kao dramski pedagog radi od 1982.godine u Centru za kulturu. 1987. godine osniva Kazališnu družinu Pinklec, koja 2006. dobiva status javnog kazališta. Dugogodišnji je umjetnički ravnatelj kazališne družine Pinklec i kazališne produkcije Centra za kulturu. Osnivač je i urednik programa Cukorek, dječje kazališne tribine pri Centru za kulturu Čakovec, član nacionalnih i međunarodnih umjetničkih udruga i organizacija: ASSITEJ, UNIMA, Hrvatski centar ITI, Epicentar, HDDU (kao redatelj), član Upravnog odbora Hrvatskog centra ASSITEJ-a (International Association of Theatre for Children and Young People). Obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog centra ASSITEJ-a. Također je i član Državnog kulturnog vijeća za dramsku umjetnost pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Izvršni je producent festivala profesionalnih dječjih kazališta hrvatskog centra ASSITEJ-a koji se svake godine održava u Čakovcu, te Epifesta – festivala profesionalnih kazališta za djecu i mlade srednje i jugoistočne Europe.

Bio je član brojnih umjetničkih savjeta i žirija nacionalnih i međunarodnih festivala: Festivala novog kazališta EUROKAZ, Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF u Zagrebu, Međunarodnog festivala alternativnog kazališta PUF u Puli i međunarodnog umjetničkog žirija PIF-a. Sudjelovao je na studijskim putovanjima, festivalima i kongresima širom svijeta te stručno usavršavao na brojnim međunarodnim radionicama i edukacijama. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad u lutkarstvu. Do danas je režirao sedamdesetak dramskih i lutkarskih predstava, za mnoge od njih je autor dramskog teksta i dramaturg. Predstave mu se izvode, a mnoge od njih su i nagrađene, na brojnim kazališnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Čakovcu.

Areta Ćurković

Areta Ćurković

Foto: Lutkarsko proljeće / -

Areta Ćurković - za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Areta Ćurković je kazališna, televizijska i filmska glumica te lutkarica. Prvakinja je Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. U matičnoj kući je od 1994. godine ostvarila niz zapaženih uloga kako u predstavama za djecu i mlade, lutkarskim tako i u dramskim predstavama. Ostvarila je zapažene uloge u brojnim hrvatskim kazalištima. Utjelovila je likove poput Sanche Panse, Marice, bube Rotirke, Dade, praščića Tomka, malog Tina, Omakale, Beckettovog Hamma, Krležine Eve, Amande Wingfield te brojne druge uloge kako kazališne tako i filmske, televizijske. Aktivno i profesionalno se bavi i pedagoškim radom. Za svoj rad ovjenčana je brojnim nagradama (nagrade na festivalima SLUK i PIF te Pula Film Festivalu, nominirana za hrvatsko glumište, nagrade za pedagoški rad, nagrada publike Večernjakova ruža i Zlatni grb grada Osijeka za izuzetna postignuća u području kazališne i filmske umjetnosti).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.