Hrvatski radio

Radio Osijek

Počelo cijepljenje protiv gripe

03.11.2017.

13:25

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj je danas počelo cijepljenje protiv gripe. Gost programa Radio Osijeka bio je voditelj Službe za epidemiologiju ZJZ Osječko-baranjske županije, Karlo Kožul koji je govorio o nužnosti prevencije kada je gripa u pitanju.

Sezona gripe u Europi još nije počela, no pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe detektirani su u nekoliko europskih zemalja. Stoga Hrvatski zavod za javno zdravstvo obaviještava građane da cijepljenje počinje u petak, 3. studenoga. “Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti na vrijeme mogu imati koristi od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je za ovu sezonu osigurao 280.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe, a količina cjepiva procijenjena je na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni. Prema odluci HZZO-a besplatno se i ove godine mogu cijepiti osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani) te zdravstveni radnici. Građani se mogu, kao i prijašnjih godina, cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo cijepljenje protiv gripe provodi se svaki radni dan od 8.30 do 15.30 sati”, ističu u HZJZ-u.

Vrijedi podsjetiti da su trajne kontraindikacije za cijepljenje teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest. Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi, između ostaloga, o tome u kojoj se mjeri cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cjepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. “Najčešće su nuspojave cijepljenja blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja)”, kažu u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.