Hrvatski radio

Radio Osijek

Počelo obilježavanje 60. obljetnice FAZOS-a

19.10.2020.

14:36

Autor: Mirta Milas

Dekan FAZOS.a Krunoslav Zmaić,foto: HRT/M.Milas

Dekan FAZOS.a Krunoslav Zmaić,foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

Bivši Poljoprivredni fakultet u Osijeku, današnji Fakultet agrobiotehničkih znanosti slavi 60 godina rada i postojanja. Kako je istaknuto na svečanoj sjednici fakultetskog vijeća - cilj, misija i vizija nastavak je uzlaznoga trenda kako u nastavnom, tako i u znanstveno stručnom radu.

"Izuzetno smo počašćeni što smo u ovo turbulentno vrijeme prošli puno dobroga, ali i puno nedaća koje smo uspjeli premostiti. Osvrnemo li se na proteklih 60 godina možemo reći kako smo imali jedan uzlazni trend. Slavimo cijeli ovaj tjedan - sutra je promocija naše monografije, u srijedu je Dan doktorata, u sklopu kojega i Dan karijere studenata. U četvrtak je glavna manifestacija i svečano obilježavanje 60. odišnjice.   - uz Wine fest i grupu Dalmatino. U petak je 3. po redu Sajam OPG-ova gdje ćemo dodatno ukazati na transfer znanja i tehnologija naših studenata, Udruge bivših studenata ALUMNI i svih naših poljoprivrednih proizvođača", istaknuo je dekan Krunoslav Zmaić koji je danas najboljim studentima uručio četiri dekanove nagrade. 
U ovoj se akademskoj godini na FAZOS upisalo 187 novih studenata. "Zadovoljni smo s povećanjem od 18 posto, jer smo zaustavili negativan trend proteklih nekoliko godina, no daleko smo još od broja upisanih studenata prije 2015. godine. Kontinuirano radimo na izmjeni studijskih programa i nadamo se da ćemo kroz aktivnu promociju privući još veći broj studenata. Ove godine radimo u posebnim okolnostima pandemije koronavirusa, no zasada se na svim studijskim programima odvija kontaktna nastava. U slušaju zaraze koronavirusom imamo i plan B, odnosno sve mogućnosti za on- line nastavu".
Tea Januš iz Breznice Đakovačke, studentica je 4. godine diplomskog studija agroekonomike i jedna od dobitnica dekanove nagrade."Dokaz je to da se stvarno isplatio trud u ove tri godine. Riječ je o jednoj lijepoj nagradi koja možda čak više znači mojim roditeljima nego meni. Uistinu su ponosni. Potvrdila sam im da novac koji su mene ulagali nije uzaludan, nego je bio za daljnji napredak. Sto posto sam sigurna da ću raditi u struci, no nikako ne na jednom radnom mjestu cijeli radni vijek, kao što je to nekada prije bilo".
Studentica Maja Matasović iz Đakova dobitnica je dekanove nagrade za preddiplomski studij (hortikulture). Nastavlja dalje studirati na FAZOS-u, na smjeru Povrćarstvo i cvjećarstvo. U mom se gradu jako malo ljudi bavi poljoprivredom, dok je to u okolnim selima sasvim drukčije. Mislim da se može naći posao u struci, naravno ako želite raditi. Ustrajavat ću na pronalasku zaposlenja u struci u Slavoniji, jer želim ostati uz roditelje.
Dekanova je nagrada dokaz da se trud isplate i da se ocjene važne. Koliko se god neki studenti vode time da je bitno samo "proći" ispit, meni je uz prolaz bila važna i ocjena, za što je naravno trebalo uložiti dodatni trud".

 

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.