Hrvatski radio

Radio Osijek

Počelo suđenje šestorki iz afere Index na EFOS-u

01.12.2015.

14:30

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na osječkom Županijskom sudu počela je prva rasprava protiv 6-ero optuženih u aferi Index na Ekonomskom fakultetu koji su i danas izjavili da nisu krivi za primanje novca i darova u zamjenu za prolazne ocjene.

Nedužnost će dokazivati profesori Miljenko Crnjac i Luka Crnković, dvoje studenata Dragana Karlušić i Branko Maravić te osječki poduzetnik  Božo Omazić. 32-oje obuhvaćenih optužnicom već se ranije nagodilo. USKOK je, nakon velike akcije, u svibnju prošle godine podignuo optužnice i zadovoljan je s kaznama koje su za kupoprodaju ispita dobili oni koji su se nagodili, vejrojatno, kaže zamjenik ravnatelja osječkoga Odsjeka USKOKA Darko Dodig, zbog jasnih dokaza o krivnji. Tu krivnju nisu prihvatili dva profesora, dvoje studenata i osječki poduzetnik kao posrednik. Oni su se danas pojavili sa svojim odvjetnicima na prvom ročištu Županijskoga suda u Osijeku, kojem je predsjedao sudac Darko Krušlin. Nakon čitanja optužnice i izjašnjavanja okrivljenika, Krušlin je prekinuo ročište i najavio novo za sutra u 9 sati kada će biti saslušane snimke i svjedoci, među kojima su i oni koji su se nagodili. Tako će se saznati način polaganja ispita i realizacija dogovora. Podsjetimo, USKOK je lani u travnju na ispitivanje doveo 38 osoba s Ekonomskog fakulteta - 5 profesora, 1 asistenta, 21 studenta i 12 posrednika. Optužnica je podignuta mjesec dana kasnije i njome ih se tereti da su 2010. i 2011.  u više navrata  okrivljenim studentima upisivali pšrolazne ocjene bez ispita i bez obzira na znanje. Za uzvrat su primali novac i darove. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.