Hrvatski radio

Radio Osijek

Počelo suđenje Šišljagiću i Marolinu

12.04.2016.

10:31

Autor: Samir Klasiček - Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Županijskome sudu u Osijeku danas je počelo suđenje osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i bivšem pročelniku županijske Agencije za razvoj Martinu Marolinu koje Uskok tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

Tereti ih se da su sami, ili posredstvom nekadašnjeg čelnika Županijske skupštine, Zlatka Maksimovića, od poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala bespovratnu pomoć tražili da im vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa te tako Osječko-baranjsku županiju oštetili za 122 tisuće kuna. Maksimović je ranije priznao krivnju i osuđen je na 11 mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku od 2 godine ne počini novo kazneno djelo.

Na početku ročišta, nakon što im je pročitana optužnica Šišljagić i Marolin očitovali su se da se ne osjećaju krivima. Zamjenik ravnatelja Uskoka Darko Dodig kazao je kako će tijekom postupka dokazati da su okrivljenici, koristeći se službenim ovlastima smišljeno i uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića izvlačili novac iz županijskog proračuna. 

Šišljagićev odvjetnik Radan Kovač rekao je da je njegov branjenik žrtva lažnih terećenja bračnog para Maksimović. Rekao je i kako će u postupku dokazati da je Uskok prikupljajući dokaze neprimjereno postupao, pokušavajući utjecati na neke sudionike tih događaja.

Maksimović je u svjedočenju rekao da ga je Šišljagić u jednom razgovoru upitao poznaje li privatne poduzetnike koji su povjereljivi i koji bi dobili poticaje čiji bi dio bili spremni vratiti, a tim bi se novcem djelomično financirao HDSSB. Maksimović je zatim prepričao kako je nekoliko poduzetnika na to pristalo, a nakon što su formalno podnijeli zahtjev za potpore, na sastanku župana s pročelnicima upravnih odjela, rekao je Maksimović, okrivljenik Marolin ili netko iz njegovog ureda predočio bi podatke o zahtjevima, a župan Šišljagić je donosio rješenja o odobravanju poticaja. "Kada bi poduzetnici, nakon mjesec ili dva, dobili novac, saznao sam da su morali vratiti do 80 posto dobivenog iznosa, a ostatak su mogli zadržati", ustvrdio je Maksimović. Svjedok je opisao i slučaj predaje novca okrivljeniku Šišljagiću iz lipnja 2011. godine, kada je od poduzetnika Vlade Kolaka preuzeo 50 novčanica u apoenima od 500 kuna. Ustvrdio je kako ga je Kolak pitao može li se učlaniti u HDSSB, da bude podupirući član, ali da je Šišljagić rekao kako to ne bi bilo dobro jer bi bilo čudno da članovi stranke dobijaju potpore.

Maksimović je kazao kako je poduzetnik Marinko Bando u prosincu 2011 godine dobio 25 tisuća kuna poticaja, od čega mu je predao 20 tisuća kuna, a taj je novac nakon nekoliko dana osobno dao Šišljagiću.
Suđenje se nastavlja u srijedu, ispitivanjem novih svjedoka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.