Hrvatski radio

Radio Osijek

Počelo suđenje za "SMS" aferu

13.07.2020.

18:37

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

Počelo suđenje za "SMS"  aferu

Počelo suđenje za "SMS" aferu

Foto: - / -

Na Županijskom sudu u Osijeku, 17 mjeseci nakon podizanja optužnice, počelo je suđenje za aferu "SMS" za koju su optuženi bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač u Ministarstvu poljoprivrede Blaž Curić.

Suđenje je trebalo početi još potkraj ožujka, no bilo je odgođeno zbog koronavirusa.
USKOK sumnjiči Franju Vargu da je izradio lažne SMS-ove, odnosno cijelu korespondenciju, a da mu je Blaž Curić svojim podacima i kontaktima u tome pomogao. Riječ je o lažnoj korespodenciji vezanoj uz čak dva sudska postupka. Prvi je podsjetimo, baš ovdje vođen, vezan uz suđenje Milanu Pernaru, braći Mamić i Damiru Vrbanoviću, i to za nezakonito izvlačenje novca iz Dinama. Drugi je pak vezan za postupak koji je DORH pokrenuo protiv Ivice Todorića. U tu su lažnu korespondenciju, kako se sumnjiči, bili upleteni tadašnja ministrica Martina Dalić i premijer Andrej PlenkovićZbog svega toga obojicu se sumnjiči za sprječavanje dokazivanja i pomaganja u tome. Obojica su se danas izjasnila da se ne osjećaju krivima.
Glavna je rasprava odgođena do 22. rujna, kada će biti pozvani USKOK-ovi svjedoci. Doznajemo da su među njima i Tomislav Karamarko i Ivica Todorić.
Odvjetnik Franje Varge Mario Poljak potvrdio je da je Varga inzistirao na saslušanju Zdravka Mamića. "Da. On je inzistirao putem videolinka, s obzirom na to da nismo imali prilike nijednog svedoka saslušati u ranijem tijeku postupka, onda je to jedina stvar koju smo predložili - da ih se sasluša", rekao je Poljak.
"
Sud nije prihvatio naše prijedloge za izuzimanje nezakonitih dokaza, što je možda manje bitno jer je najbitnije da nam nije dao pravo na žalbu. Onda se ja ne mogu oteti dojmu da moj branjenik, pa i od kolege, zapravo ovdje neće imati fer i pošteno suđenje", smatra Krešimir Vilajtović, odvjetnik Blaža Curića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.