Hrvatski radio

Radio Osijek

Počelo zimsko računanje vremena

26.10.2019.

18:13

Autor: HRT / Neven Knežević

Počinje zimsko računanje vremena

Počinje zimsko računanje vremena

Foto: - / -

Počinje zimsko računanje vremena. U 3 sata ujutro pomaknuli smo kazaljke jedan sat unatrag. Iako već dugi niz godina dva puta godišnje prelazimo s jednog računanja vremena na drugo, neki se teže navikavaju na promjenu.

Dio populacije teško podnosi prelazak s jednog na drugo računanje vremena. Psihologinja Mirjana Mozer kaže da smo naviknuli  na rutinu i svaka promjena može stvoriti problem, a nekima i stres. Savjetuje da se unaprijed pripremimo da će do promjene doći i da je prihvatimo kao neminovnost. To je često samo "pitanje glave" kaže Mozer. 

Iako za vikend počinje zimsko računanje vremena, motorna vozila tek od 1. studenog moraju za vrijeme vožnje imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Odluka o tome donesena je novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama iz srpnja ove godine (NN 70/2019).

Motociklisti, pak, znaju da cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vožnju na svojim motociklima.

Europski parlament podržao je u ožujku prijedlog direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

Nova direktiva ne znači automatsko ukidanje ljetnog ili zimskog računanja vremena u EU-u ili uvođenje "jedinstvenog vremena" u Europi, nego prekida praksu usklađenog pomicanja sata na razini EU-a te omogućava državama članicama da odaberu vlastiti način računanja vremena, odnosno hoće li zadržati ljetno računanje vremena ili prijeći na zimsko računanje vremena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.